digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ilidža: Bajram-namaz u novoj džamiji klanjalo blizu 5000 vjernika

Autor: Nedim Botić Septembar 26, 2015 0

Ovogodišnji Kurban-bajram je veoma radostan za sve vjernike i stanovnike s područja Ilidže. Naime, bajram-namaz se je po prvi put klanjao u novoj džamiji pored rijeke Željeznice (naselje Pejton).

 

Džamija je bila premala da primi sve vjernike koji su do posljednjeg mjesta ispunili džamijski prostor, a potom i harem džamije pa se namaz klanjao čak i na ulici. Prema riječima imama džemata Pejton Envera-ef. Prolaza, bajram-namazu je prisustvovalo približno 5000 vjernika, što je svakako podatak za pohvaliti.

Vjernici su u džamiji počeli da se okupljaju prije sabah-namaza, da bi nakon obavljanja jutarnje molitve imali priliku da uživaju u prigodnom programu. Uz zvuke učenja Kur'ana, okrepljujućih vazova i dojmljivog podsjećanja na poruke hadždža i kurbana od vrsnog vaiza efendije Prolaza, Ilidžanci su imali priliku da na pravi način dočekaju dragog gosta i najradosniji muslimanski praznik Bajram.

Ovogodišnje klanjanje Bajrama je i znak da se polako privode kraju radovi na prelijepoj novoj džamiji, ukrasu ovog sarajevskog naselja, za koju je kamen temeljac položen 25.8.2008. godine. Nažalost, zbog nedostatka sredstava radovi se nisu ranije okončali. Prema riječima efendije Prolaza, nova džamija bi trebala biti otvorena iduće godine, uz Božiju pomoć. Unutrašnji radovi bi trebali biti okončani u naredna dva mjeseca, ako Bog da, a kaligrafske radove vrši čuveni ekspert dr. Ćazim Hadžimejlić.

Radosna je to vijest za stanovnike područja Ilidže jer se time riješava velika potreba ovdašnjih vjernika. Godinama su sve vjerske aktivnosti obavljane u ruševnim prostorijama nekadašnjeg obdaništa koje je napušteno još 1985. godine. Nakon završetka agresije na našu zemlju, spomenuto obdanište je preuređeno u mesdžid koji nije zadovoljavao potrebe stanovništva ovog kraja.

Naime, džemat Pejton se može pohvaliti veoma brojnim prisustvom vjernika na svim namazima, džuma-namazu i bajramima. Dovoljno je reći da su se do sada bajram-namazi klanjali u Sportskoj dvorani na Ilidži koja je bila pretijesna da primi sve vjernike. Od ove godine bajram-namazi se više neće obavljati u sali Sportske dvorane već u novoj ilidžanskoj džamiji.

Posebne zasluge za uspjeh i brojnost džemata Pejton ima njegov vrijedni predvodnik i imam Enver-ef. Prolaz koji nije skrivao radost zbog prvog Bajrama u ilidžanskoj ljepotici. Ovo je kruna njegovog dugogodišnjeg pregalaštva na putu širenja misije dobra i istinskih poruka vjere, koja se dešava u sami zalazak njegove radne karijere.

„Hvala Allahu, dž.š., ne znam riječima opisati osjećaje kroz koje prolazim dok gledam našu džamiju i veliki broj klanjača. Vidim radosna lica koja su napokon dočekala da na sedždu padnemo u ovom mubarek-prostoru koji će biti svjetiljka naše vjere u ovim krajevima. Hvala svima koji su se došli na bajram-namaz kod nas. Nova džamiji je prava ljepotica koja će svojim prostorom i mogućnostima zadovoljiti potrebe našeg džemata i Ilidže. Strpljivost je lijepa, kako kaže Allah, dž.š., u Kur'anu, a naš narod veli strpljen – spašen. U tom smislu, mi smo možda malo duže čekali sa završetkom radova na džamiji, ali sve je išlo svojim tokom i polako gledamo plodove tog rada.

Trudimo se da u džematu radimo kao zajednica, da pomažemo i podržavamo jedni druge, da se dogovaramo i zajednički gradimo našu budućnost. Nova džamija će nam dodatno olakšati rad i omogućiti da budemo još bolji.

Posebno bih se zahvalio glavnom imamu MIZ Sarajevo, dr. Feridu-ef. Dautoviću, na divnoj podršci, susretljivosti i pomoći našem džematu, potom muftiji sarajevskom dr. Enese Ljevakoviću te direktoru KSC-a Ilidža koji nam je godinama besplatno ustupio prostorije Sportske dvorane radi obavljanja bajram-namaza.

U svoje lično ime i ispred džemata Pejton želio bih da čestitam svim vjernicima i vjernicama Kurban-bajram, moleći Allaha, dž.š., da ukabuli naše ibadete i kurbane i da nas učvrsti na putu dobra. Bajram šerif mubarek olsun!“, istakao je Enver-ef. Prolaz.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine