digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bajram u Konjicu

Autor: E. Bajić Septembar 26, 2015 0

Kurban-bajram klanjao se na 38 mjesta na području Medžlisa IZ-e Konjic. U samom gradu klanjalo se u svim džamija uključujući i gradsku džamiju te u sportskoj dvorani "Konjičanka" u Konjicu s početkom u 7:15 sati. Izuzetak je čaršijska džamija koja je odranije zatvorena zbog sanacionih radova.

 

Bajram-namaz u sportskoj dvorani gdje se okupilo i najviše vjernika predvodio je i bajramsku hutbu održao Esad ef. Bajić koji je poseban naglasak u bajramskoj hutbi stavio na jedinstvo podsjećajući da "sama naša brojnost ne  znači nikakvu snagu ukoliko nemamo jedinstva, vođstva, strategije i jasnog cilja te shvatanja da je trud i angažiranost na putu dobra u svim poljima osnovna odlika islamske poruke uz spremnost na žrtvu, čemu nas zorno uče hadžski i kurbanski ibadeti".

Bajram-namaz u gardskoj džamiji predvodio je hafiz Ruhid ef. Nezir koji je okupljenim vjernicima prenio kurban-bajramsku hutbu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. 

U ostalim džamijama Bajram-namaz predvodili su imami tih džamija dok su u mektebima i džamijama koji nemaju stalnog imama angažovani svršenici naših medresa s područja Medžlisa IZ Konjic.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine