digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Susret Vojnog atašea Turske i Vojnog muftije

Autor: Oktobar 13, 2015 0

Posjeta Vojnog atašea Ambasade Republike Turske u BiH Vojnom muftiji

 

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić je sa saradnicima 12. oktobra 2015. godine u Uredu Vojnog muftije primio Vojnog atašea Ambasade Republike Turske u BiH, brigadira Aytuga Šekera, i upoznao ga sa aktivnostima Vojnog muftijstva koje se realiziraju u cilju vođenja brige o duhovnim potrebama muslimana uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH. Vojni muftija se posebno osvrnuo na aktivnosti koje u njihovoj realizaciji pomaže i Ambasade Republike Turske, Ured za vjerske poslove pri ambasadi, kao i vojska Republike Turske za čije se prisustvo u BiH, kao važnog faktora mira, Vojni muftija naročito zahvalio.

Vojni muftija je također iskazao svoju zahvalnost za stalnu podršku kroz projekat edukacije mladih oficira pripadnika Oružanih snaga BiH u Republici Turskoj, izrazivši nadu da će biti u prilici posjetiti taj mladi i perspektivni oficirski kadar i dati im potreban podstrek za kvalitetno upotpunjavanje njihovog školovanja i stručnog usavršavanja.

Kroz ugodan razgovor, Vojni muftija je podsjetio brigadira Šekera na važne toponime i mjesta na kojima se organiziraju vjerske aktivnosti u cilju čuvanja vjerskog identiteta i kulture sjećanja, a to su Ratna džamija na Igmanu i Kušlat džamija u Zvorniku. Dogovoreno je da će se uz podršku Ambasade Republike Turske u BiH u narednom periodu te aktivnosti nastojati duhovno i kulturno obogatiti i osnažiti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine