digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mekteb za primjer: Učenici iz Vlasenice proveli dva dana kod svojih vršnjaka u Sarajevu

Autor: S.S. Oktobar 25, 2015 0

Pred akšam-namaz smo stigli u džemat Heća mahala, gdje su nas čekali roditelji, koji su uz svoje dijete uzimali po jedno ili više djece gostiju koja su kod njih prespavali. Roditelji su samoincijativno,na opće oduševljenje djece, svoje goste ponovo navečer odveli u obilazak grada i uz poklone i druuženje se bolje upoznali

 

Poslije strašnih poplava koje su našu državu pogodile u maju 2014. godine, džematlije iz džemata „Heća mahala“ uključili su se u mnogobrojne humanitarne akcije koje su u tom periodu vođene. Bili smo među prvima koji su posjetili mjesto Cerska MiZ Vlasenica, u kojem je klizište odnijelo džamiju i jedan ljudski život. Pošto je putna komunikacija bila pokidana, šumskim putevima smo se spustili u selo, u kojem smo se susreli sa domaćim stanovništvom i uručili im pomoć u novcu, hrani i odjeći koju smo u džematu sakupili. Već tada se javlja ideja o jednom programu koji će, nadamo se, prerasti u tradiciju. O čemu se zapravo radi?

Početkom mektebske, 2014./2015. godine, u razgovoru sa mektebskom djecom i njihovim roditeljima, odlučili smo da na početku svake mektebske godine organizujemo izlet za djecu iz mekteba „Heća mahala“. Cilj nam je da kroz putovanja djecu upoznamo sa njihovim vršnjacima koji žive, školu i mekteb pohađaju u manjem bh entitnetu. Kao prvo odredište odabrali smo upravo Cersku, koju smo i posjetili u subotu 18.10.2014. godine. Domaćin nam je bio Muamer ef. Jusupović, i tom prilikom smo obišli lokalitet na kojem su vidljivi ostaci porušene džamije, odigrali smo i prijateljsku utakmicu između mekteba, i čitav dan se družili. Djeca iz Sarajeva bila su oduševljena svojim vršnjacima iz Cerske, i u povratku smo zajednički došli na genijalnu ideju. Ona je podrazumijevala sljedeće. Uradićemo sve što možemo da tu djecu ugostimo kod nas jedan vikend u Sarajevu.

Ideja se razvijala tokom cijele godine, tako da smo početkom 2015./2016. mektebske godine imali zaokružen program. Uz svesrdnu pomoć roditelja, Općine Novi Grad, na čelu sa načelnikom mr. Semirom Efendićem, i Medžlisa IZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Feridom ef. Dautovićem, odlučili smo da realizujemo našu ideju. 24. oktobra, 2015. godine poslali smo autobus po 32. djece iz tri mekteba. Muamer ef. Jusupović predvodio je djecu iz mekteba Hasanovići, Ismir ef. Ibrić djecu iz mekteba Rovaši te Fatih ef. Salihović djecu iz mekteba Skugrići. Nešto prije 12 sati stigli su u Sarajevo, a 45 djece iz mekteba Heća mahala, dočekalo ih je kod šehidskog mezarja Kovači, gdje smo proučili fatihu prvom predsjendniku rahmetli Aliji Izetbegoviću, i šehidima koji su ukopani na Kovačima. Poslije toga spustili smo se niz Kovače do restorana M. Han u kojem smo zajedno ručali, a poslije ručka se uputili prema Gazi Husrev- begovom vakufu. Upoznali smo djecu sa objektima velikog Gazi Husrev-bega, te se zaputili u slastičarnu Wiener, u kojoj su nas vlasnici iste lijepo počastili.

Nakon te kratke pauze, zaputili smo se prema Gazi Husrev- begovoj džamiji u kojoj smo zajednički klanjali podne-namaz. Poslije podne-namaza zaputili smo se u sarajevski zoološki vrt „Pionirska dolina“, gdje su djeca u igri i druženju proveli više od dva sata. Pred akšam-namaz smo stigli u džemat Heća mahala, gdje su nas čekali roditelji, koji su uz svoje dijete uzimali po jedno ili više djece gostiju koja su kod njih prespavali. Roditelji su samoincijativno,na opće oduševljenje djece, svoje goste ponovo navečer odveli u obilazak grada i uz poklone i druuženje se bolje upoznali.

U nedjelju, 26.  10. Prikazan je animirani film u kinu „Novi Grad“, u 13 sati kojem je prisustvovalo 84 djece. U 15h djeca iz Cerske su se rastala sa svojim vršnjacima iz Sarajeva, i krenuli svojim kućama. To je ujedno bio i najemotivniji trenutak čitavog vikenda. Molimo Allaha dž.š. da roditelje, sponzore i djecu obilato nagradi i da im nadoknadi iz svoje hazne i najmanji trud koji su uložili kako bi ovaj lijep projekat ugledao svjetlo dana.  Salih ef. Ćato

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine