digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Napreduju radovi na izgradnji Islamskog centra u Mainzu

Autor: Midhat Hajrović Oktobar 28, 2015 0

Tridesetak džematlija su se u subotu već sa sabaha počeli okupljati kako bi odradili posao na izolaciji krovne konstrukcije te nastavili postavljanje plafonskih elemenata.

Kao i sve dosadašnje, i ovu akciju pratili su entuzijazam, marljivost i izražena želja da se načini još jedan važan korak do cilja. Vođeni iskusnim majstorima, džematlije iz Mainza i okoline su se prosto takmičile u brzini, spretnosti i preciznosti postavljanja izolacionih ploča. Efikasna organizacija nije dozvolila “prazan hod” pa je zacrtani posao odrađen u predviđenom roku. U popodnevnim satima dvije grupe koje su paralelno radile na krovu su istovremeno završile svoj dio posla. Sreli su se iza bakarne kupole gdje su na opštu radost postavili posljednje elemente izolacije. Slično je bilo i u unutrašnjem dijelu džamije. Vrijedne ruke iskusnih majstora pokrivale su plafon u oba nivoa prostora za klanjanje i naša ljepotica je sa ovim danom napravila još par koraka ka svom konačnom izgledu. Istovremeno, jedan dio ekipe je radio na fasadi objekta.

Za zajedničkim ručkom svi su se mogli po ko zna koji put uvjeriti u sposobnost džematskih majstora kuhinje a ručak je zaslađen kahvom i izvanrednim kolačima za čiji veliki izbor su zaslužne vrijedne ruke naših hanuma.

I pored marljivog rada u toku dana nekako u hodu bi se uvijek našlo vremena za razmjenu aktuelnih informacija, korisnih savjeta, proširivanje znanja o vjerskim propisima kao i za šalu što je ovaj dan učinilo potpuno uspješnim za sve one koji su bili tu. Prosto je nevjerovatno sa koliko pozitivne energije zrače ovakve akcije i okupljanja. Osim radnih očigledni su i rezultati u jačanju bratskih veza među džematlijama. Ovo je mnogo više od jednog običnog radnog dana. Svako ko okusi blagodat ovakvog druženja jedva čeka sljedeću priliku da opet bude dio priče o izgradnji novog centra u Mainzu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine