digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Autor: Oktobar 30, 2015 0

Članice Asocijacije žena MIZ Kakanj, tribinom o karcinomu dojke, podsjetile na ovu opaku bolest današnjice

Pred velikim brojem Kakanjki u Edukacionom centru Kakanj II, u organizaciji Asocijacije žena MIZ Kakanj, u srijedu 28.10.2015. godine, održana je tribina  posvećena borbi protiv ove bolesti.

Prisutne su mogle čuti informaciju više o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju ove bolesti.

Predavanje je održala doktorica Muvedeta Lemeš direktorica privatne zdravstvene ustanove „Intermed“ i predsjednica Udruženja „Ona je svjetlost“.

Poražavajuća je bila informacija koju je doktorica na početku iznijela, a to je da u BiH godišnje od ove bolesti umre 500 do 600 žena (majki, sestara, supruga, radnica ).

Da bi se ovaj broj smanjio neophodna je briga svake žene o samoj sebi. Prvi korak  zaštite jesu SAMOPREGLEDI dojki. I to redovno, svaki mjesec, sedam dana nakon prestanka mjesečnog ciklusa.

Svaka žena može oboljeti od karcinoma dojke, stoga bi ova činjenica trebala da ženu podstakne da preduzme  svaki korak kako bi smanjila mogućnost da se nađe u ovakvoj situaciji. Važna je činjenica da redovnim samopregledima u slučaju ranog otkrivanja ova bolest biva izlječiva u 90% slučajeva.

 

Jedan od uzroka koji dovodi do zakašnjelih tretmana i liječenja jesu strahovi kod žena koje se boje otići ljekaru na pregled. Veoma važno je izboriti se sa ovim strahovima koji samo mogu otežati situaciju.

Na tribini je istaknuto da ova bolest ne bira, te da od karcinoma dojke obolijevaju, kako mlađe žene, žene srednjih godina, tako i žene starije životne dobi, čak i one iznad 70. Ovakvih primjera ima i u Kaknju, kazala je dr, Lemeš.

 

Kategorije koje brže obolijevaju su:

  • žene koje kasno rađaju prvo dijete,
  • žene koje ne hrane dijete vlastitim mlijekom, a imaju mlijeko,
  • žene koje su rano dobile prvu menstruaciju,
  • žene koje redovno uzimaju kontraceptivna sredstva,
  • žene izložene jakim i čestim stresovima,tuzi itd.

 

Ono o čemu bi žene, također, trebale povesti računa jesu česta korištenja vlažnih maramica i česta nanošenja dezodoransa ispod pazuha. Naime, doktorica je kazala da ih treba izbjegavati nanositi direktno na tijelo. Ako baš moramo, bolje ih je prskati  na odjevni predmet na tom dijelu nego direktno na tijelo. Kao zaštitu od znojenja preporučila je blago tapkanje beby puderom.

 

Posebna emotivni detalji na tribini bila su obraćanje  Kakanjki iz Udruženja „Ona je svjetlost“. One su sa prisutnima podijelile svoja iskustva i načine borbe sa ovom bolešću. Njihova poruka je glasila:  „ Mislite na sebe i borite se za sebe“

 

U znak podrške oboljelima,  prisutne su iskoristile priliku i donirale novčana sredstav za Udruženje „ Ona je svjetlost“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine