digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bosanski Novi: Proučen tevhid pred duše šehida

Autor: Amir Kalender Novembar 02, 2015 0

Onako kako je se to radi već nekoliko godina, zadnji vikend u mjesecu oktobru prouči se tevhid pred duše svih novskih šehida.

Tako je bilo i u subotu, 31. oktobra 2015. godine odnosno 18. muharrema 1437. hidžretske godine. U džematu Blagaj Japra, u džamiji, proučen je jasin i tevhid za našu braću i sestre koji su ubijeni braneći svoju rodnu grudu i domovinu, odnosno samo zato što su u srcu nosili vjeru u Jednog Jedinog. Na početku prisutnima se obratio Emir ef. Nuhić, imam u džematu Blagaj Japra, koji je istakao da je svrha ovakvih okupljanja podsjećanje na naše najmilije. Ovim okupljanjima, više imamo koristi mi nego šehidi. Šehidima će Allah, dž.š. ako Bog da, podariti obećanu, džennetsku, nagradu, dok ovakva okupljanja donose nama koristi upravo zbog šefaata šehida. Učeći i sjećajući ih se molimo Boga da se i oni nas sjete na Sudnjeme danu kroz svoj šefaat,istakao je, u uvodu programa, Emir efendija. Nakon proučenog tevhida klanjao se podne namaz a zatim su se obišli centralni šehitluci kod Osnovne škole.
Okupljanjem, na šehitlucima, pred šehidskim turbetom koji je u fazi završetka Emir ef. Nuhić istakao je činjenicu i zahvalio se Elvir ef. Vakufcu na dosadašnjem radu kao glavnom imamu te riječ prepustio novom glavnom imamu, Saudin ef. Hlivnjaku. U svom obraćanju Saudin ef. Hlivnjak istako je potrebu podsjećanja na šehide i ono zbog čega su oni šehadet učinili. I svako obilježavanje ili početak nečega bi se trebao započinjati od ovakvih mjesta jer su ona simbol vjere, i spremnosti na žrtvu za vjeru Islam, porodicu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pa i sama činjenica da je ovo prvo javno obraćanje, Saudin efendije kao novog glavnog imama, i to upravo kod šehidskog turbeta je dokaz da kod Uzvišenog Gospodara nema slučajnosti. Elvir efendija se maksimalno trudio i za naše šehide i nas ostale, meni prepustio da nastavim dalje i da se to, onako službeno, dogodilo na dan kada se sjećamo naših šehida je potvrda ranije navedenih riječi mojih da sve treba da započinje od ovakvih mjesta i da na njima i završava. A što se naših šehida tiče, za njih je Poslanik a.s. rekao da imaju pet osobina koje nemaju ni poslanici. Dok svima nama, pa i poslanicima dušu uzima Azrail šehidu dušu uzima lično Allah dž.š., šehid se ne gasuli. Mi gasuleći naše merhume, simbolično ih čistimo i čiste vraćamo Stvoritelju. Šehid je dajući svoju krv, očistio sebe i zbog toga je čist i nema potrebe za gusulom. Šehidi se ukopavaju u odjeći u kojoj su šehadet učinili, u ćefine se ne umotavaju i za razliku od ostalih merhuma oni su živi samo mi ljudi to ne možemo osjetiti, istakao je između ostalog u svom govoru Saudin efendija te pozvao prisutne da se na kraju još jednom fatihom sjetimo svih novskih, bosanskih i šehida Islama.
Molimo Uzvišenog Gospodara da našim novskim, i svim šehidima Bosne i Hercegovine podari džennetsku nagradu. AMIN.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine