digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Predavanje o međureligijskom dijalogu

Autor: Šejla M.K. Novembar 02, 2015 0

U četvrtak, 29. 10. 2015., u edukativnim prostorijama džamije Ćurčinice, upriličeno je edukativno druženje za žene, pripadnice triju tradicija u Livnu.

Do ovoga ne bi došlo da ne postoji već utemeljena saradnja između naših vjerskih poglavara i službenika, koji godinama rade na izgradnji dijaloga i lijepih odnosa među nama. Kao rezultat takve strategije rada, MRV BiH, oformilo je Odbor za MRS u Livnu, kojeg čine brojni sugrađani Livna, a na čijem čelu su tri dobra čovjeka; fra Josip Jukić, otac Željko Đurica i profesor Edin Jašarević.

Udruženje žena Medžlisa IZ Livno ostvarilo je saradnju sa Božanom Ivelić-Katava, stručnom savjetnicom iz MRV BiH, a time i sa Odborom u Livnu i kao rezultat te saradnje svjedočili smo ovom krasnom okupljanju.

Glavna gošća večeri bila je Božana, koja je održala izuzetno poučno predavanje o mogućnostima dijaloga, ali prije nje, riječ su imali Edin Jašarević i fra Josip Jukić. Sve troje su prisutnima govorili iz vlastitog iskustva koje su imali sa pripadnicima druge vjere, a koje ih je podučilo ljepoti upoznavanja i učenja o drugome,pri tome ne imajući predrasude.

Prisutna je bila i urednica radia BIR, Alma Hadžić, koja je došla maksuz u Livnu, s ciljem da izvještava o ovom događaju, ali i da iskaže medijsku podršku samom Medžlisu Livnu.

Prisutne gošće su se vrlo rade odazvale na učešće u programu, što svjedoče i same fotografije, a druženje s njima nastavljeno je i poslije programa, uz zakusku. Velika nam je čast što su tu bile vjeroučiteljice katoličkog vjeronauka, predstavnice i članice Odbora za međureligijsku saradnju, te brojne pravoslavne vjernice. Brojni su priznali da im je ovo bio prvi ulazak u džamiju, što će nadamo se, ubuduće biti mnogo češće, a time i otvoriti jednu lijepu komunikaciju i saradnju među nama, kako bismo se u perspektivi što češće susretali u našim vjerskim objektima, koji su zaista građevinski monumenti i ponos gradu Livnu.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su ovo večer učinili ovako posebnom, bez obzira da li bili gosti, predavači, kontakt osobe, jer bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Ovaj projekat se nastavlja, i sljedeće, ako Bog da, okupljanje uz korisno predavanje očekuje nas u organizaciji katoličke crkve.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine