digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na području općine Konjic 45 džamija

Autor: Bajro Perva Novembar 05, 2015 0

Kamenom ćuprijom je uljepšano lice Konjica

 

 

Novi detalj na razglednici ovog grada čini Gradska džamija koja je nedavno stavljena u funkciju. Budući da je podignuta u kvartu gdje ranije nije bilo džamije, donijet će novu dimenziju vjerskog života u ovom gradu na Neretvi.

Konjic! Grad na obalama Neretve i nekoliko njenih pritoka. Grad u kojem se susreću mediteranska i kontinentalna klima, u kojem sa jednog mjesta možete gledati galebove na Neretvi i snijeg na vrletima Prenja. Grad koji je iznjedrio znamenite alime, naučnike, filozofe, putopisce, slikare, književnike, među kojima su bili Sejfulah ef. Proho, profesor  Kasim Prohić, Zulfikar Zuko Džumhur i mnogi drugi. Grad u kojem je posljednje ovozemne ostatke poželio ostaviti i „posljednji bosanski bogumil“ Lazar Drljača. Grad u kojem se iznova uspravila njegova Kamena ćuprija i vratila mu dio uništene duše i ponovo ga, u očima mnogih hodoljuba iz zemlje i svijeta, svrstala među najljepše bh. gradove. Grad koji ima svoje privredne, ugostiteljske, kulturne, vjerske objekte, šest džamija i po jednu katoličku i pravoslavnu crkvu. Grad koji ima zavičajni muzej sa zbirkama zanimljivih eksponata sa prostore  ove površinski najveće općine u zemlji (više od 1300 km2) i na prostoru zemalja nastalih od ex Jugoslavije, koja je u dijagonali od Studenčice, na sjeverozapadu, do Hotovlja, na jugoistoku, duga preko 100 kilometara. Grad koji okružuju bogati vodeni, šumski i rudarski resursi...

 

Na području općine Konjic 45 džamija

Ovaj put Konjic sam posjetio s namjerom da u kratkim crtama predstavim Medžlis Islamske zajednice koji čini maticu oko koje se odvijaju aktivnosti Islamske zajednice u gradu i na teritoriji općine. S obzirom da u Medžlisu radi i književnik Esad Bajić neću imati problema oko prikupljanja relevantnih podataka koje ću utkati u ovu reportažu. Tu su i Redžo ef. Muhibić, v. d. glavni imam, Numan ef. Ćosić, imam u Prkanjskoj džamiji, pa Ferid Fišić, zaposlenik u administraciji. Svi oni mogu i imaju šta kazati.

Na području Medžlisa nalazi se 45 džamija, 25 mesdžida, 25 vakufskih imamskih stanova, nekoliko desetina gasulhana i abdeshana, te tri poslovna objekta. Egzistira 31 džemat, a zaposlena su 24 imama. Šest džemata je bez stalnog imama. Pored imama u MIZ Konjic zaposlen je sekretar i v.d. glavni imam, referent za odnose sa javnošću i bibliotekar,  blagajnik, te dvije muallime.
O ostalim aktivnostima u radu Medžlisa Redžo ef. Muhibić kaže: „Mektebska nastava odvija se na 44 mektebska punkta i na nj je upisano 1058 polaznika. Ove godine u Gradskoj džamiji otvorene su dvije nove mektebske učionice. Gotovo svi naši mektebi opremljeni su  potrebnim inventarom. U šest osnovnih škola  na ovom područu vjeronauku predaje 13 profesora, a njoj prisustvuju gotovo svi učenici. U srednjoj mješovitoj školi u Konjicu vjeronauku predaju dvojica profesora teologa. Na području Medžlisa formiran je i ženski džemat kojim rukovodi Ruvejda Nezir. U dosadašnjem fokusu ovog džemata bili su: rad sa ženama srijedom i nedjeljom poslije jacije namaza, učestvovanje na mevludskim programima, ženska mukabela tokom ramazana u Gradskoj džamiji i prigodni vazovi za žene, zajednički iftari za žene, organiziranje predavanja... Također, na našem Medžlisu djeluje i Omladinski krug Medžlisa preko kojeg imamo kontakte sa omladinom i realiziramo zajedničke projekte za mlade. Imamo i vrlo dobru saradnju sa Centrom za kulturu Narodnog univerziteta u Konjicu sa kojim realiziramo zajedničke projekte.“



Biblioteka sa 6000 naslova

 

Pri Medžlisu djeluju i biblioteka i Klub knjige koji veoma uspješno vodi Esad ef. Bajić. Biblioteka ima preko 6.000 naslova i dostupna je čitalačkoj publici. Budući da biblioteka ima i svoju čitaonicu, onda je ona dobra prilika za ljubitelje lijepe knjige. U Klubu knjige redovno se održavaju promocije novih knjiga. Biglioteka i Klub knjige smješteni su u novoj vakufskoj zgradi prekoputa Čaršijske džamije. Već deset godina Medžlis ima i svoj web portal (www.medzlis-konjic.com) koji, također, uređuje Esad Bajić. Bajić je urednik i voditelj i sedmične radio-emisije Svijetli putevi islama koja se, već dvadeset godina, četvrtkom od 12 do 13 sati, emitira na talasima Radija Konjic. Prije pet godina uspostavljena je jedinstvena baza podataka  Medžlisa u kojoj su upisana imena svih članova IZ-e i ona se redovno ažurira. Medžlis ima i svoj ljetopis u koji se unose bilješke i podaci o svim aktivnostima na području Medžlisa. Tu su i fotografije, te audio i video zapisi. Medžlis je kao izdavač i suizdavač, od agresije na BiH do danas, objavio petnaest naslova, uglavnom svojih zaposlenika. Esad Bajić je autor monografije Konjičke džamije. Bajić je snimio i istoimeni dokumentarni film, dostupan putem interneta svima i koji je do sada pregledalo više hiljada ljudi.

Cijela reportaža u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine