digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U posjeti Mehi Mariću: „Sve mi diraj, Islamsku zajednicu nemoj!"

Autor: Hasan Eminović Decembar 14, 2015 0

Predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac i Suljo ef. Cikotić posjetili su Mehmeda Mehu Marića, višedecenijskog predsjednika džematskog odbra Humi.

Meha je jedan od najinspirativnijih aktivista Islamske zajednice u Mostaru u drugoj polovine XX i prvoj dekadi XXI stoljeća. Pozne starosne godine Mehi više ne dozvoljavaju da revnosno i potpuno predano, kako je to naučio, radi za dobrobit islama i Islamske zajednice i da s punom odgovornosti i dalje doprinosi džematu kojem je, kako smo se mogli uvjeriti tokom posjete, posvetio svoj život.

„Sve mi dirajte samo nemojte u Islamsku zajednicu“, živopisno i gordo naglašava Meha, pokazujući na zahvalnicu koju mu je Islamska zajednica dodijelila za 42 godine rada i truda za opću dobrobit, ne samo u rodnom mu selu već i za cijelo područje Bijelog Polja. Meha se u razgovoru sa rukovodstvom Medžlisa IZ Mostar prisjetio mnogih vrlo zanimljivih detalja iz svog života i okolnosti u kojima je djelovao džematski odbor. Prisjetio se kako je u džematski odbor izabran davne 1967.god i od tada je na toj funkciji radio sve do 2000.god.

Zbog svoje iskrenosti i odanosti prakticiranju islama Mehu su 1948. godine zatvorili kao pripadnika organizacije „Mladih Muslimana“ a da on niti je bio čuo niti je znao za nju. Stigmatiziran od društvenog sistema koji mu je zatvorio mnogo vrata Meha je dostojanstveno nosio iskušenje, strpljivo čekao priliku da se zaposli, da doprinese, ne samo sebi i svojoj porodici već i cijelom selu.

S velikom zadovoljstvom prisjetio se i izgradnje džamije na Humima. Ostvarenje Mehinog sna počelo 11.4.1981.godine., tada su počeli s sa izgradnjom džamije. Džamija je izgrađena 1985. Meha je precizno nabrojao svaki detalj, i ko je i kad i zašto pomogao izgradnju džamije, s koliko novca, kojim materijalom, pomenuo je precizno svaku mjeru, koliko je korišteno potpornih stubova, koliko je greda itd.. Imao je odličnu podršku mještana. Sve to Meha kao da se upravo dešava detaljno navodi. Istako je i primjere nekih preduzeća koja su im tada pomogla.

Dok je govorio o rušenju džamije tokom posljednje agresije glas mu je zadrhtao. Savjesni i dobri Meha pred početak rata sve ćilime iz džamije iznio je u svoj kuću, smatrajući da će ih tako zaštititi. Računao je: „Šta bude s mojom kućom, nek bude i sa džamijskim ćilimima, jer džamije su bile prioritetna topovska meta“. Tako je i bilo. Prva granata koja je pala na Hume ispaljena ja na džamiju 21. juna. 1992.god. Tog dana Meha je prebrojao da je na nju palo još šest granata. U ratu je dobrano devastirana. Njena posljednja obnova, kaže Meha, počela je 17.9.2002.god, a završena je 24.4. 2003.g. Dograđena joj je i munara koje prije nije bilo. „E tad sam se ponovo rodio!“, uskliknuo je.

Tokom razgovora sa predsjednikom i glavnim imamom Medžlis aIZ-e Mostar Ramizom Jelovcem i Suljom ef. Cikotićem Meha je evocirao uspomene iz ranog djetinjstva kada je na Humima radio „stari mejtef“. Kaže da je izgrađen 1927.godine, a da mu je otac Hasan dvadeset godina bio imam u selu. Tek kod jednog datuma, a pomenuo ih je mnogo, Meha se malo dvoumio pa je zamolio mjesnog imama Admir ef. Čopelja da mu „doda“ svesku gdje je sve brižno i detaljno sve opisao.

„Što sam trebao učinio sam, a mog'o sam još“, nostalgično na kraju zaključio je Meha. S velikom tugom u srcu konstatirao je kako mu je teško dok sluša ezan s džamije a on ne može otići.

„Namjera nam je da ovom posjetom iskažemo toplu ljudsku i bratsku zahvalnost i potvrdimo naše prijateljstvo sa našim Mehom“, naglasio je glavni imam Suljo ef Cikotić, zaželivši Mehi dug život i svako dobro od Boga dragog. Predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac na kraju posjete u znak pažnje i poštovanja Mehi je poklonio levhu s početnim ajetom sure Fatiha.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine