digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Džemat Čekrlije jedan od najstarijih džemata u Medžlisu

Autor: Fahrudin Vojić Decembar 22, 2015 0

Smješten s desne strane rijeke Une na udaljenosti oko 6 kilometara od centra Bihaća, džemat Čekrlije broji oko 400 članova.

 

Prema najstarijim podacima džemat je nastao u periodu 1700. godine, a prva džamija je sagrađena od kamena bihacita 1735. godine.

Današnja džamija koja je izgrađena 1986. godine, četvrta je po redu džamija u ovom naselju.

Prve hatme nakon 65 godina

Prije rata u ovoj džamiji su uglavnom radili honorarni imami, a nakon rata 1999. godine, džemat dobiva stalnog imama Izeta ef. Bajrektarevića (39), koji rodom iz Bužima i imamsku dužnost u džematu obavlja već punih šesnaest godina.

„Ono što je u početku bilo najteže, jeste organizirati mektebsku pouku. Nerado to ističem, ali u vom džematu do tad se nije davala hatma 65 godina i onda 2001. godine smo ponovo izveli prvu poslijeratnu generaciju. Nekoliko redovnih džematlija je preselilo na ahiret, pa je i broj pretplatnika Preporoda znatno manji. Ono što me čini izuzetno sretnog su ovi mladi naraštaji koji su ponikli iz mekteba. Svi od njih znaju mujeziniti i pravo su osvježenje na džuma-namazu. Do sada smo izveli pet generacija koje su položile hatmenske ispite, ove godine nemamo novih kandidata, jer je natalitet u džematu znatno oslabio. Kada su u pitanju dnevni namazi tu moram kazati da je odaziv džematlija slab, osim tokom ramazana kada na svim vaktovima imamo popriličan broj njih koji dolaze da klanjaju vaktove u džematu. Kao imam i kao vjernik bi volio da je odaziv džematlija češći i bolji, i u tom pravcu činim sve što je u mojim mogućnostima. Sada nam dolazi mjesec Rebiu-l-evvel u kojem je rođen Božiji poslanik Muhammed, a.s., i već vršimo pripreme za organizaciju Mevluda, koji u našem džematu uvijek bude dočekan sa radošću i veseljem”. kaže efendija Bajrektarević.

Minaret na prvoj liniji odbrane

S obzirom da je naselje Čekrlije smješteno nadomak zloglasnog agresorskog uporišta Grabež, odakle su srpske paravojne formacije konstantno granatirale područje Bihaća, ni džamija nije prošla netaknuto od strane četnika, koji su izrešetali njenj minaret i zidove. Zahvaljujući složnosti i volji džematlija i džematskog odbora, džamija je renovirana odmah po prestanku rata. Međutim, proces njene obnove još uvijek traje, jer su džematlije finansijski nemoćne da u kratkom vremenskom periodu sami obnove njen objekat, dvorište i ogradu.

„Naš džemat je povratnički džemat, jer smo tokom rata bili istureni na prvoj liniji odbrane na udaljenosti od 150 metara od prvih linija odbrane, te smo morali izbjeći u grad zbog konstantnog granatiranja. Naša džamija je poprilično stradala, ali na svu sreću nije srušena u potpunosti. Sva renoviranja i uređenje džamije su radile same džematlije. Na prvom mjestu bih istakao našeg vakifa Senada Kurtovića, koji je uvakufio sredstva u visini od 35.000 KM koji je ta sredstva dao za uređivanje mekteba i uvođenje grijanja. Također bi istakao i Sefić Jusu koji je donirao nove tepihe za komplet džamiju, te sredio ulaz i stepenište u džamiju, tako da je unutrašnjost džamije sada na jednom zadovoljavajućem nivou kada su u pitanju vjerske potrebe i aktivnosti. Ostaje nam još da uredimo dvorište i ogradu, a ovih dana radimo na skupljanju sredstava za renoviranje minareta“. kaže Armin Kurtović (35), predsjednik džematskog Odbora.

Ostatak teksta možete pročitati u broju Preporoda od 15.12.2015.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine