digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ključ: Centralna svečanostu u Ramićima

Autor: Amel Kalabić Decembar 27, 2015 0

Kao što je poznato, 12. Rebiu-l-evvel  je dan rođenja Božijeg poslanika,Muhammeda a.s. Ovaj događaj se obilježava širom  muslimanskog svijeta učenjem Kur'ana,mevluda, tevhida, ilahija, kasida i drugim sadržajima kojim se podsjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju.

 

Ovogodišnji tradicionalni mevludi koji se organizuju u povodu 12. rebiu-l-evvela ,dana rođenja poslanika Muhammeda a.s., održani su i u džamijama na području Medžlisa IZ Ključ. Centralna svečanost upriličena je u džamiji džemata Ramići gdje je uz prisustvo svih imama s područja Medžlisa, upriličen prigodan program i održana mevludska svečanost.

Svoje prisustvo su uveličali i mnoge džematlije iz svih drugih džemata.

 Prigodan program su obogatili i polaznici mektebske pouke džemata Ramići, kroz učenje ilahija i kasida.

„Ovo je bila prilika da se svi zajedno, u posebnom duhovnom ambijentu, prisjetimo važnih i značajnih poruka koje je Poslanik a.s., poslanik svih poslanika, primjer svih primjera, promovirao za vrijeme svoga poslaničkog života. Od samog rođenja pa do smrti da nam u svemu bude uzor. Njegov govor, ponašanje, praktično ispoljavanje vjere i sve druge segmente čovjekovog života da objedinimo kroz praksu u svom vlastitom životu“: kazao je između ostalog glavni imam Ermin ef.Vučkić.

Poslije programa upriličeno je druženje uz kafu, sok, kolače i zakusku.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine