digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bosanska Gradiška: Centralna svečanost na nivou Medžlisa

Autor: Senad Rekić Decembar 28, 2015 0

U okviru obilježavanja Rođenja Muhammeda a.s. centralna svečanost i učenje mevluda održano je u petak 25.12.2015. godine u Maholskoj džamiji u džematu Orahova.

Nakon zajedničkog klanjanja jacije namaza u prisustvu brojnih džematlija učenjem odlomka iz Kur'ana započela je svečanost. U progamu su učestvovali imami medžlisa koji su proučili tradicionalni mevlud dok su mektebska dječica iz džemata Orahova sve popratila izvođenjem nekoliko ilahija i kasida, kao i recetacija posvećenim ovoj prilici. Prisutne džematlije su u lijepom ugođaju slušale odlomke iz mevluda i budili sjećanja na našeg devletliju Muhammeda a.s.

Imam u džematu Orahova prof. Šaćir ef. Kobilica u svom obraćanju džematlijama poselamio je sve prisutne i zahvalio na dolasku te najavio večerašnjeg predavača za ovu prigodu. Na kraju učenja mevluda prisutnima se obratio gost predavač Dr. Izet Terzić profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Predavač je inspirativno govorio o životu, liku i djelu Muhammeda a.s. koji je putokaz svima nama. Kroz niz primjera iz života Poslanika ukazao je na značajnost djela kojeg je provodio naš miljenik Muhammed a.s. U dijelu svog predavanja osvrnuo se na današnji izazov kojeg doživljavaju muslimani čitavog svijeta. U svom nadahnutom predavanju predavač je napomenuo niz primjera kroz koje je prošao u toku svog života a koji se tiču međusobnog uvažavanja muslimana jedni prema drugima. Džematlije su slušale predavanje sa oduševljenjem a što se dalo primjetiti na licima svih prisutnih.
Na kraju svečanosti proučena je mevludska dova a koju je proučio Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa. Prisutni su na kraju počašćeni i zadovoljni se uputili svojim kućama.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine