digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevludska noć u Prijedoru

Autor: Decembar 28, 2015 0

Čaršijska džamija u Prijedoru sa svojim džematlijama je bila domaćin mevludskoj svečanosti povodom 12. rebiu-l-evvela, rođenja Poslanika Muhammeda a.s., a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prijedor

 

          Mevlud su proučili Imami medžlisa islamske zajednice Prijedor. Nakon mevluda promovirali smo knjigu Imama Zagrebačke džamije Mirze ef. Mešića, "Muhammed-Allahov poslanik čovječanstvu". Promotor je bio dr. Nezir Halilović, koji se obratio skupu u Čaršijskoj džamiji i ukazao na vrijednosti gajenja ljubavi prema Poslaniku.

Glavni Imam Husein ef.Velić se također obratio skupu u Čaršijskoj džamiji. Prisutne za kraj, oduševio je svojim predavanjem i sam autor ove biografije Poslanika Muhammeda, Mirza ef. Mešić, koji je u par inspirativnih tačaka podsjetio koliko je bitna naša ljubav prema Poslaniku. Svečanost su svojim prsustvom uveličali imami iz Sanskog Mosta,  Bosanskog Novog, te glavni Imami Bosanske Kostajnice i Dubice, Haris ef. Ahmić i mr. Safet ef. Beganović. Prijedor je uvijek njegovao tradiciju mevluda u svojoj dugoj muslimanskoj tradiciji, tako će se ako Bog da nastaviti i u budućnosti.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine