digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Predavanje za žene u Dračevicama

Autor: M.F. Januar 01, 2016 0

U nedjelju 16. rebiu-l-evvela 1437.h.g./27.12.2015. godine, nakon jacije namaza u džematu Dračevice održano je predavanje i druženje za žene, a gost predavač je bila muallima Fatima Puce.

 

 Ovo ugodno i korisno druženje je započeto učenjem Jasin -i- šerifa  pred jaciju namaz, kojeg  su  proučili imam džemata Mirsad ef. Fale i muallima Fatima Puce, pred duše šehida. Poslije jacije namaza prisutne je poselamio mjesni imam, izrazivši im riječi dobrodošlice. U svom obraćanju ukazao je na značaj  ovakvih druženja, kao i o važnosti življenja islama. Muallima Fatima je u svom predavanju govorila o Aiši r.a., njenoj biografiji, ulozi i značaju. Vrijeme koje je uz Allahovog Poslanika s.a.w.s. provela u svojoj ranoj mladosti imalo je veliki značaj, jer se odgojila i obrazovala pod poslaničkim nadzorom i na taj način stasala u izvrsnu učiteljicu koja je kasnije gotovo pola stoljeća podučavala brojne naraštaje, te da je svo to vrijeme aktivno uključena u edukaciju novih naraštaja koji su širili vjeru.

Kroz njeno razumjevanje Kur'ana i Poslanika s.a.w.s.,  njen mudar govor, inteligenciju, snažnu vjeru i hrabrost bila je uzor svim muslimanskim vjernicama. Kroz predavanje o Aiši r.a. naglašena je specifična uloga žene kao majke, supruge, kćerke, stuba kuće i odgajateljice, kao i njena uloga u izgradnji prosperitetnog moralnog društva.  Predavanje je završilo dovom zahvale Allahu dž.š., a nakon toga se pristupilo druženju uz sok i ukusne kolače koje su pripremile vrijedne žene ovog džemata: Džiho Sunita, Fale Emina, Eminović Elma i Džiho Sabina.

I još jednom, hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova noć bude ovako, i na ovakav način provedena, ujedno, moleći Allaha dž.š. da nas sve obaspe svojom milošću. Amin!

                                                                                                     

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine