digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kur'an u našim srcima, a ne samo na rafama

Autor: Amina Đulović Januar 01, 2016 0

Njih 9 u Bijeljini je kao njih 90 u Tuzli, Lukavcu, Gradačcu i drugim sličnim sredinama

 

 Svečane hatme za devet polaznika mektebske nastave pri Mektebskom centru Bijeljina održane su u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini, u subotu 19. decembra ove godine.

Šejla Trbić, Melisa Nuhanović, Alijana Faziji, Lamija Camić, Amir Hasanović, Anadin Mujić, Amina Jakupović, Azemina Camić i Malik Okanović polaznici su Mektebskog centra kojima je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uručio svjedodžbe o položenim hatmenskim ispitima i tom prilikom kazao: „Ovih devet učača Kur'ana je veliki broj, ali njih devetoro ovdje u Bijeljini je kao devedesetoro na nekom drugom mjestu, u Tuzli, Lukavcu, Gradačcu i drugim sličnim sredinama. Zato je to veliki događaj. Čestitamo svima koji su uložili i zehru svoje volje, odlučnosti i napora da ova djeca postignu ovako veliki uspjeh u čitanju i učenju Allahove Knjige.“

Uz domaćine iz Medžlisa Bijeljina, te brojne džematlije i njihove goste, svečanosti pod nazivom "Kur'an u srcu", prisustvovao je i pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, glavni imam MIZ Janja Omer-ef. Camić, te glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

 Kur'an u srcu

Naziv „Kur'an u srcu“ ujedno je i cilj ove manifestacije, ali i svega onoga što se dešava u Mektebskom centru u Bijeljinji.  To je velika želja i nastojanje da Kur'an bude u srcima, a ne na rafama, rekao je u svome obraćanju glavni imam Medžlisa Bijeljina Samir-ef. Camić.

„Cilj nam je da Kur'an bude naša vodilja kroz život, jer koliko god da smo metoda probali shvatili smo da je Kur'an jedini način da ovdje opstanemo i promovišemo pozitivne vrijednosti koje su nam itekako potrebne“,  kazao je Camić. Predsjednik Komisije Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja, kazao je kako je ovo jedna etapa u životu ovih devetero djece, ali njihovo učenje Kur'ana se ovdje ne završava.

„Sa Kur'anom, svi mi, treba da se družimo čitav život. Ovo je temelj i valja na temelje nadograđivati i uljepšavati. Činjenica je da u ovoj grupi ima djevojka koja je 4. razred gimnazije. To me posebno oduševilo. Danas je vrijeme u kojem se pojedinci već u 8-9 razredu stide doći u mekteb. Ona treba biti uzor ostalima da ih ne treba biti stid dolaziti u mekteb i učiti Kur'an“, poručio je Omer-ef. Camić.

 

Mektebski centar

 Nakon povratka Bošnjaka i poslijeratnog aktiviranja rada MIZ Bijeljina, pored obnove porušenih džamija javila se potreba za iznalaženje rješenja izgradnje funkcionalnog i modernog  prostora koji bi zadovoljio potrebe rada na polju edukacije djece i mladih. Mektebski centar u Bijeljini danas raspolaže sa 500 m2 korisnog prostora. Pored mektebske nastave, u centru se organizuju i predavanja, tribine, omladinska druženja, donatorske večeri, iftari i sijela kao i rad sa folkornom i horskom sekcijom. Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović kazao je kako je predanost radu u Islamskoj zajednici Samir-ef. Camića, glavnog imama MIZ Bijeljina, prepoznat i predstavlja primjer drugima, posebno kada je u pitanju rad sa mladima. Kako je biti istinski učitelj pokazala je muallima Enisa Okanović koja je radila sa djecom i tokom ljetnog raspusta. Posvećenost u radu sa djecom vrijednost je koju dijele muallima Enisa i njen muž Mirsad-ef. Okanović. Oni vrijedno, sa ostalim imamima i muallimima, bdiju nad polaznicima mekebske nastave u džematima u Bijeljini.

«Ovo je veliki događaj za muslimane u Bijeljini. Emocije je teško opisati riječima, ali su ih najbolje pokazale suze radosnice kod prisutnih. Presretna sam kao roditelj, a naročito kao muallima, neko ko je pomogao ovoj djeci da dođu do ovog stupnja. Želim da se ovo mjesto spominje samo po lijepom, da svojim radom ne dozvolimo negativnostima da dođu do izražaja», kazala je Enisa Okanović.

O radu u povratničkom džematu Enisa je kazala: «Bijeljina jeste povratnički džemat, a to podrazumijeva niz otežavajućih okolnosti gdje je potrebno mnogo više sabura, truda i rada. Smatram da je svaki uspjeh pojedinca, uspjeh i grupe. Timski rad u ovom džematu je rezultat svakog uspjeha. Sretna sam što mi je pružena mogućnost da svojim radom pomognem djeci koja pohađaju mektebsku nastavu. Veoma važno je spomenuti i našu saradnju sa roditeljima koji su naša podrška. Smatram da žena, muallima može mnogo doprinijeti i unaprijediti rad u mektebskoj nastavi. Želja mi je da Bijeljina postane mjesto gdje će živjeti mnogo vrijednih insana različitih profila sa velikim ambicijama, iskrenom bogobojaznošću, koji će imati neraskidivu vezu sa Kur'anom i koji će biti čuvari Božije riječi. Molim Stvoritelja da nam pomogne u tome i bude zadovoljan nama.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine