digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dani mevluda u Prnjavoru

Autor: Emir Softić Januar 01, 2016 0

U Prnjavoru je održano šest mevluda u šest prnjavorskih džemata.

Dani mevluda su otvoreni mevludom u džematu Konjuhovci u subotu 19.12.2015.god.  Domaćin je bio h. Admir ef. Džaja koji je poselamio prisutne i zaahvalio na dolasku. Nakon njega prisutnima se obratio glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka obavijestišvi prisutne o aktivnostima koje će biti održane narednih dana. Ovom mevludu je prisustvovao i muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić. Muftija je ovom prilikom održao predavanje u kome je govorio o našem uzoritom Poslaniku a.s., o njegovim moralnim i odgajateljskim osobinama, te o budućnosti naše omladine za koju vjeruje da će biti veliki ljudi kao što su bili i ashabi Muhammeda a.s. Na kraju mevluda je dodijeljena zahvalnica poslijeratnom muteveliji ovog džemata Besimu Jašareviću. Muftija je izrazio svoju veliku zahvalnost svima koji su u prošlosti davali doprinos radu i očuvanju Islamske zajednice na čelu sa muftijom Edhemom Čamdžićem.

            Drugi mevlud je održan u džematu Babanovci u nedjelju 20.12.2015.god. Domaćin na ovom mevludu je bio prof.h. Nihad ef. Salihović, koji je sa polaznicima mekteba pripremio predivan program. Naravno, glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka je poselamio prisutne, a predavanje je održao h. Čašif ef. Šišman, imam džemata Lišnja, koji je na lijep i slikovit način govorio o Muhammedu a.s. ističući njegovu vrijednost ne samo za muslimane već i za čovječanstvo u cjelini. Muslimani ga slijede, ali i drugi imaju koristi od njegovog poslanja.

            Treći po redu mevlud je održan u džematu Puraći u utorak 22.12.2015.god. gdje je domaćin također bio prof.h. Nihad ef. Salihović koji imamske poslove obavlja u džematima Puraći i Babanovci iako su međusobno udaljeni 17 km. Nakon mevludskog programa polaznika mekteba, predavanje je održao h.Admir ef. Džaja, imam džemata Konjuhovci, koji je pohvalio mali džemat Puraći velikog srca i velike ljubavi prema Islamu, Kur'anu i Poslaniku a.s. naglasivši kako se na licima Bošnjaka Prnjavora jasno vidi da vole svoju vjeru i svoga Poslanika a.s. Naglasio je kako su Puraći mali džemat sa velikim ljudima, te da su još veći zbog šehida koje su dali i koji su ukopani ispred džamije.

            Četvrti mevlud je održan u Gradskom džematu u srijedu 23.12.2015.god. na kome je domaćin bio glavni imam prof.h. Fikret ef. Čelenka koji je poselamio prisutne, zahvalio na dolasku i izdvojenom vremenu. Predavanje na ovom mevludu je održao prof. Izet ef. Čamdžić, imam Gradske džamije iz Zavidovića. Govoreći o Poslaniku a.s. izmamio je mnogobrojne uzdahe i suze, koji su kako reče Fikret ef. najbolji pokazatelj koliko mi uistinu volimo svoga Poslanika a.s. Prof. Izet ef. je apelovao na prisutne da povedu računa o sebi, o svome životu, o svojoj vjeri kazavši da se Islam mora živjeti i izvan zidova džamije kao što je to činio i naš Poslanik koji je  prema riječima h.Aiše bio hodajući Kur'an. On je još dodao da u našim životima mora biti više praktičnog sunneta od onog na našim jezicima.

            Peti mevlud je održan u prepunoj džamiji džemata Lišnja u petak 25.12.2015.god., a domaćin je bio h.Čašif ef. Šišman. Poučen svojim velikim iskustvom pripremio je veoma lijep i zanimljiv program sa svojim polaznicima mekteba. Prisutnima se obratio glavni imam koji je posebno čestitao h.Čašif ef. na njegovom velikom trudu i zalaganju posebno u radu sa djecom. U samom programu je učešće uzela i Izudina Šišman iz Zenice koja je studentica Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Predavanje o Poslaniku a.s. na ovom mevludu je održao prof.h. Emir ef. Softić, imam džemata Mravica-Galjipovci. On je govorio o Poslanikovoj ljubavi prema ashabima, sa posebnim osvrtom na ljubav koju je Poslanik a.s. iskazao prema onima koji će doći poslije njega, koji će ga vjerovati i slijediti iako ga nisu vidjeli. Poslanik a.s. je nama ukazao svoju ljubav pa i mi trebamo uzvratiti na tu ljubav slijeđenjem Muhammeda a.s.

            Šesti po redu mevlud je održan u džematu Mravica-Galjipovci u subotu 26.12.2015.god. gdje je domaćin bio prof.h. Emir ef. Softić. Nakon njegovog uvodnog obraćanja prisutnima se obratio glavni imam prof.h. Fikret koji je posebno istakao značaj mevluda za nas Bošnjake, podsjetivši da je to jedan od načina da iskažemo našu ljubav prema našem Poslaniku a.s. Nakon programa polaznika mekteba predavanje je održao hafiz Husejn ef. Čajlaković. Njegovo predavanje je po običaju bilo pažljivo slušano i praćeno, u jednoj lijepoj i opuštenoj atmosferi gdje su prisutni imali priliku da se podsjete na važne svakodnevne situacije i obaveze koje su utemeljene u sunnetu Muhammeda a.s. On je pozvao prisutne da im uzor u svim segmentima  života bude Muhammed a.s. a ne neko drugi.

            Veoma je važno istaći da su u pripremi i organizaciji ovih mevluda mnogo doprinijele mutevelije i džematski odbori vodeći računa o čistoći i toploti u džamijama, svojim trudom,radom i zalaganjem. Poseban ukras na svim mevludima su bili polaznici mekteba koji su prelijepo učili Kur'an, učili ilahije i mevlud te recitovali recitacije vezane za samo rođenje ili život Muhammeda a.s. Imami su uložili ogroman trud kako bi sve bilo potaman i kako bi sve bilo lijepo i ostalo u sjećanjima, pripremali su djecu za programe, tragali za pokroviteljima i aktivistima među džematlijama. Nikako se ne smije zaboraviti istaći ali i iskazati zahvalnost mnogobrojnim džematlijama svih džemata koji su svesrdno pomogli sve ove mevlude darovanjem djece, darovanjem prisutnih džematlija i svakako svojim hizmetom. Kada se uzme u obzir koliko su dali, učestvovali i hizmetili mi s pravom kažemo da nema boljih džematlija od naših sa čitavog područja Medžlisa islamske zajednice Prnjavor. Uistinu bi bilo nezahvalno i ovako ne iskazati našu zahvalnost glavnom imamu prof.h. Fikret ef. Čelenki, predsjedniku Medžlisa gosp. Lokmanu Iriškiću i članovima Izvršnog odbora koji su na vrijeme pristupili organizaciji ali i realizaciji svih aktivnosti vezanih za ove mevlude. Njihove zasluge su velike jer su pomagali svojim znanjem, svojom aktivnošću, svojim učešćem u organiziranju ali i finansijskom pomoći ondje gdje je bila potrebna. Prisustvo džematlija na ovim mevludima je bilo izuzetno veliko što je pokazalo da u našim ljudima ima ljubavi prema Poslaniku a.s. da oni žele da se mevludi uče, ali i da žele da proširuju svoje znanje o Muhammedu a.s.

            Dani mevluda još nisu zatvoreni, jer preostaje još da se održi mevlud samo za žene u sklopu Ženskog aktivizma pri Medžlisu islamske zajednice Prnjavor, kojeg organizira kordinatorica za ženski aktivizam h. Merima Čelenka u saradnji sa Medžlisom. Taj mevlud će biti održan uz Božiju pomoć u nedjelju 03.01.2016.god. poslije ikindija-namaza u Gradskoj džamiji, a mi smo uvjereni da će i ovaj mevlud biti posjećen kao i svi prethodni.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine