digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Proučen mevlud u džematu Čavkići

Autor: Fahrudin Vojić Januar 01, 2016 0

Povodom rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen posljednji Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s., u džematu Čavkići je u subotu 26.12.2015. godine poslije akšam-namaza proučen mevlud.

 

Džamija "Šehidija" bila je ispunjena džematlijama i gostima iz okolnih džemata Medžlisa islamske zajednice Bihać. Svi su imali priliku da uživaju u večeri Božije milosti i budu dio mevludske svečanosti koju su izvela djeca polaznici mekteba u džematu Čavkići.

Pored džematskog hora, u izvođenju mevludskog programa učestvovali su Adis ef. Skalić i Sinanudin Bajrić.

Gost vaiz bio je Enver ef. Morankić, koji je prisutnim uputio prigodnu besjedu o ihsanu, spomenuvši predaju u kojoj se navodi da je melek Džibril došao Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., u ljudskom liku i upitao ga šta je to islam, iman i ihsan.

Na pitanje šta  je to ihsan, Pejgamber, a.s., je odgovorio: "Ihsan je da vjeruješ u Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš On tebe sigurno vidi." dodavši na kraju kako  ihsan nije nešto nedostižno, već da je to nešto što potvrđujemo u našem svakodnevnom životu u smislu da nas vjera uči redu i disciplini, a što se posebno ogleda kroz namaz, pa kada čovjek taj red i disciplinu prenese na svakodnevni život, to se naziva ihsan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine