digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Prvi mevlud u gradskoj džamiji

Autor: Januar 06, 2016 0

Mjesec Rebi'u-l-evvel je treći mjesec lunarnog/hidžretkog kalendara.

Poznat je po tome što je baš 12. dana tog mjeseca rođen najodabraniji čovjek, Muhammed, a.s. Medžlis Islamske zajednice Bihać  već tradicionalno u svim svojim džematima organizira posebne mevludske svečanosti tim povodom i nudi izuzetno bogat sadržaj za sve one koji žele svoje slobodno vrijeme ispuniti boraveći u džamiji slušajući najljepše spjevove o Muhammedu, a.s., tople riječi o svojoj vjeri islamu i učeći i ponavljajući najprefinjenije molitve upućene Bogu da cijelom čovječanstvu podari mir, sigurnost i ljubav.

 „Održano je preko trideset mevluda u svim našim džamijama gdje je bila izuzetna zainteresiranost naših džematlija različite starosne dobi. Mi u Medžlisu Islamske zajednice Bihać smo zaista ponosni što smo se opredjelili da tokom cijelog mjeseca u danima vikenda ponudimo našim džematlijama bogat vjerski sadržaj i animiramo veliki broj učesnika u mevludskim programima, prvenstveno djecu iz mekteba kojima nastupi pred roditeljima, rodbinom i velikim brojem ljudi izaziva posebno lijep osjećaj, kako njima tako i njihovim roditeljima.“ – istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mensur ef. Ćehić.

 Kao kruna svih ovogodišnjih svečanosti po džamijama bihaćkih džemata dolazi centralna svečanost u gradskoj džamiji u Bihaću. „Po prvi put ćemo u nedjelju, 10.01.2016. podine iza akšam namaza izvesti mevludsku svečanost u novoj gradskoj džamiji i tim povodom pripremamo bogat kulturno-vjeski program, gdje ćemo ugostiti jedan od najkvalitetnijih horova koji interpretiraju ilahije i kaside, hor Ak-Saray iz Kaknja. Također, svojom besjedom i mudrim porukama će nas počastiti hafiz dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, koji će se te noći obratiti u svojstvu predavača.“ – istakao je efendija Ćehić.

 Iz Medžlisa Islamske zajednice Bihać pozivaju sve građane grada Bihaća i drugih gradova našeg kantona da te noći budu dio ove velike svečanosti. „Pozivamo sve građane da ovu lijepu rebi'ul-evvelsku noć provedemo zajedno u lijepom ambijentu nove gradske džamije u Bihaću i sa našim gostima podijelo radost ovog mubarek događaja.“

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine