digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Banja Luka: Stupanje na dužnost imama u džematu Gazanferija

Autor: Januar 06, 2016 0

Povodom stupanja na dužnosti imama u džematu Gazanferija, upriličen je prijem u Medžlisu IZ Banja Luka za imama Adnan-ef. Jusića.

Glavni imam Muhedin-ef. Spahić, te predsjednik IO Medžlisa IZ Banja Luka Almir Hodžić, tom prilikom uručili su dekret Reisu-l-uleme o postavljanju na mjesto imama, hatiba i muallima i poželjeli mu uspješan rad, te ponudili svoju svestranu pomoć i podršku.

Adnan-ef. Jusić rođen je 15. aprila 1981. godine u Derventi. 2000. godine završava medresu u Zagrebu, a potom diplomirao 2015. godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Oženjen , otac dvoje djece. Od 2001. godine obavljao je dužnost glavnog imama u Medžlisu IZ Bosanski Brod.

Natpis na Gazanferiji džamiji nije sačuvan, ali s obzirom na činjenicu da je Gazanfer bio savremenik Ferhad-paše Sokolovića i Hasan-efendije Defterdara, najvjerovatnije je Gazanfer-begova džamija izgrađena krajem XVI vijeka. Osnivač džamije Gazanfer-beg je supotpisnik kao i svjedok Ferhad-pašinoj vakufnami iz 1578. godine. o Gazanfer-begu se zna da je bio banjalučki vojvoda i zaim. Džamija Gazanferija minirana i srušena je 04. jula, 1993. godine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine