digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevlud u Jablanici

Autor: Januar 07, 2016 0

U prelijepom ambijentu podbriješke džamije čiji je domaćin Mesud ef. Ćosić koji u navedenom džematu obnaša dužnost imama, hatiba i mualima već dugi niz godina u srijedu navečer, 22.decembra, poslije jacije namaza, proučen je mevlud i održan je svečan program povodom 12 rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhameda a.s.

Posjećenost je bila na zavidnom nivou, što pokazuje da ljubav prema Poslaniku a.s. i učenju mevluda nije iščezla iz srca Jablaničana. Nakon što su imami Medžlis Islamske zajedine Jablanica proučili mevlud, prisutni su bili počašćeni sa par ilahija Said ef. Husrepa.

 Na kraju cijenjenom skupu obratio se glavni imam Medžlis Islamske zajednice Jablanica, Ekrem ef. Hodžić. Glavni imam u svom vazu je istaka važnost ljubavi prema Muhamedu a.s. kao i važnost spoznaje Poslanika a.s., koji je poslan svim svjetovima kao mislost, kao obveseljivač a nikako kao neko ko je od sebe svojim postupcima odbijao ljude. Obveseliti rodbinu, voljene, komšiju to nam je misija danas, kada smo svjedoci sveopće apatije i pesimizma. Postupimo li ovako lakše ćemo hoditi današnjim vremenom koji je pun iskušenja i izazova pogotovo za nas muslimane Bošnjake.

Na poslaničkom putu trpio je mnogo. Poslušnost, odanost i vjera ashaba na tom putu nije bila upitna, čak šta više to je bila životna škola iz koje su izlazili snažniji i spremniji. Neka i nama bude škola život Poslanika a.s., i njegovih vjernih drugova, istakao je na kraju Ekrem ef. Hodžić

Na kraju Muhamed ef. Burić imam džemata Ostrožac, proučio je ašare a Glavni imam dovu sa čime je završen svečan program obilježavanja rođenja Poslanika a.s..

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine