digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Mektebski kino-čas

Autor: Šejla M.K. Januar 12, 2016 0

Još jedan od načina da obilježimo mjesec rebiul-evvel u Medžlisu IZ Livno bio je, održavanje kino časa za učenike mekteba, u subotu, 09.01.2016.

S obzirom da su učenici sve do prošlog petka bili na zimskom raspustu, na ovaj način smo nastojali iskoristiti njihovo slobodno vrijeme, te ih podsjetiti na razmišljanje o Muhammedu, a.s.

Programu su prisustvovali polaznici mektepske nastave od 3. – 9. razreda. Na samom početku smo ih upoznali sa detaljima jedinog snimljenog filma o poslaniku Muhammedu, a.s., orginalno naslovljen kao „The Message“ ili „Ar-Risalah“, o tome kada je snimljen, ko tumači glavne uloge, ko je režiser filma, gdje je rađeno snimanje, te o razlozima nepojavljivanja lika/glasa Poslanika, a.s. i četverice halifa.

Tokom trajanja filma, učenici su bilježili najznačajnije momente, jer su na početku obaviješteni da će po završetku projekcije imati kratki kviz znanja.

Na ovaj način njihova pažnja na radnju je bila mnogo aktivnija što govore i rezultati kviza.

Možda su naši najmlađi polaznici bili u nepovoljnijoj situaciji, obzirom da su stariji brži i već vladaju mnogim podacima o životu Poslanika, a.s., stoga ćemo naredni put, ako Bog da, kviz prilagoditi uzrastima.

Na kraju smo se zajedno počastili slatkišima, te klanjali podne namaz.

 

Bio je ovo jedan lijep način da se djeca zabave, druže, bolje upoznaju po uzrastima, ali uz sve to i da nešto nauče. Nisu samo naučili detalje iz života Muhammeda, a.s., nego i ponešto iz opće kulture, odnosno holivudske kinematografije iz sedamdesetih godina. Još važnije, metodom zapisivanja tokom praćenja filma, stiču se i nova znanja i tehnike učenja i pamćenja podataka, što će im koristiti u daljem obrazovanju.

Nadamo se da su uživali i okoristili se ovom aktivnošću.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine