digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Obilježena 50. godišnjica džamije u džematu Nahorevo

Autor: Februar 17, 2016 0

Džamija je porušena, a džematlije protjerane. Završetkom rata i povratkom u džemat uporedo sa obnavljanjem svojih kuća, džematlije Nahoreva na istom mjestu izgrađuju novu i veću džamiju čije je proklanjavanje upriličeno 2004. godine

U sarajevskom džematu Nahorevo 30. januara je mevludskim programom, a povodom rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., svečano obilježena i 50. godišnjica izgradnje prve džamije u Nahorevu. Džemat Nahorevo egzistira još od kraja osmanskog perioda, a vjerski život i ibadetske obaveze  odvijale su se kroz mesdžid-mejtef dugi niz godina, da bi se sredinom prošlog stoljeća ukazala  potreba i želja džematlija za izgradnjom prve džamije. Zemljište za džamiju je uvakufio r. Mujo Pandžić, izgradnja je trajala nekoliko godina, a svečano proklanjavanje bilo je 1965. godine. Zbog neodobravanja tadašnje vlasti munara je dograđena nekoliko godina poslije, kao i imamski stan. Ta prva džamija, nažalost, 1992. godine doživjela je tešku sudbinu, kao i njene džematlije. Džamija je porušena, a džematlije protjerane. Završetkom rata i povratkom u džemat uporedo sa obnavljanjem svojih kuća, džematlije Nahoreva na istom mjestu izgrađuju novu i veću džamiju čije je proklanjavanje upriličeno 2004. godine.

Kurs o namazu

Mevludska svečanost povodom jubileja bila je tematska sa željom da se ukaže na važnost i potrebu organiziranja muslimana kroz instutucije džemata i džamije, u okvirima Islamske zajednice, ali  kako bi se ukazalo i na važnost namaza u životu vjernika. Ovoj svečanosti je prethodio Kurs o namazu, kojeg je u toku zimskog raspusta organizovao i predvodio džematski imam mr. Suad-ef. Balić. Kurs je pohađalo 17 polaznika mektebske nastave uzrasta drugi, treći i četvrti razred Osnovne škole. Kroz 15 nastavnih časova polaznici su savladali sve što je potrebno: priprema za namaz, sastavni dijelovi,  ispravno obavljanje pet dnevnih namaza kao i džuma-namaza, a pomenuti su i ostali dobrovoljni namazi kao i teravih-namaz te bajram-namazi. Učesnici kursa su bili: Pandžić Ajdin, Pandžić Kerim, Pandžić Afan, Pandžić Advan, Pandžić Lamija, Pandžić Sajra, Pandžić Nejra, Pandžić Emina, Pandžić Amina, Pandžić Anesa, Husejnović Berin, Muharemović Hassan, Muharemović Hamza, Muharemović Faris, Muharemović Enis, Muharemović Anes, Muharemović Ajna.

Nagrada za polaznike

Prelijepoj večeri u džematu Nahorevo doprinijela je omladina džemata kojima je bilo čast učestvovati sa sarajevskim imamima: Šerifom Delićem, mr. Salihom Meštrovcem, Mustafom Isakovićem i mr. hafizom Maidom Ibrahimovićem. Prisutnim džematlijama vazom o važnosti džemata, džamije i namaza obratio se mr. Sulejman ef. Posavljak. Na kraju dovu je proučio glavni imam u OSBiH Nesib ef. Hadžić.

“Poseban trenutak ove večeri bila je dodjela nagrada i radost  na licima polaznika Kursa o namazu koje je obezbjedio džematski odbor. Molimo Allaha dž.š. da bude zadovoljan našim djelima, da ih ukabuli i podari nagradu na oba svijeta, te da nam podari mudrost razumjevanja i shvaćanja važnosti Islamske zajednice, džemata i džamije, a posebno važnosti namaza u životu jednog vjernika. Naročito želim istaći svoje džematlije, džematski odbor i predsjednika Enesa Muharemovića koji nesebično daju podršku aktivnostima ovog džemata“, kazao je imam Balić.

 

.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine