digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tešanj: Deseta godišnjica otvorenja džamije

Autor: M.K. Mart 02, 2016 0

U petak 19. februara, u džematu Dobropolje-Mekiš, nakon jacije namaza održana je tribina, već treće u nizu predavanja koje ovaj džemat organizira od početka nove hidžretske godine. O važnosti hifza i učenja Kur'ana govorio je hafiz mr. Mensur-ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Džemat Dobropolje-Mekiš je po mnogo čemu specifičan džemat. Džemat je nastao 1992. izdvajanjem iz džemata Dibekhana džamije koji je imao jedan stari mekteb. Prvi imam je bio Osman ef. Halilović, zatim Muhamed-ef. Brka, a potom Hasan-ef. Halilović. Izgradnju džamije koja danas nalikuje jednom pravom islamskom centru džemat je otpočeo 1999. godine, a prva džuma je klanjana 19. septembra, 1999. godine, a održao ju je tadašnji glavni imam rahmetli Hilmo-ef. Perčo. Ova džamija je ugostila mnoge alime iz cijele Bosne i Hercegovine. Prije deset godina 3. septembra, ova džamija je otvorena u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, a tada su džamiju u pratnji vakifa hadži Muharema Sejdića zajedno otvorili rahmetli Sulejman Tihić, bošnjački član Predsjedništva i dr. Haris Silajdžić, koji je te godine preuzeo funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Inače, program otvorenja je trajao tri dana: 31. avgusta održan je kelime-tevhid, a zikr je vodio Salih-ef. Ibišević. Prvog septembra, džumu namaz je predvodio zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet-ef. Spahić, a sutradan je nakon mevluda uoči otvorenja predavanje održao profesor Zijad-ef. Ljevaković, tadašnji direktor Gazi Husrev-begove medrese.

Ono što je rijetkost danas, a posebno je interesantno jeste da ovaj džemat vodi preciznu evidenciju kada je koji alim posjetio džemat Dobropolje-Mekiš, te kojim povodom je održao predavanje. Džemat ima svesrdnu podršku glavnog imama mr. Fuad-ef. Omerbašića i zeničkog muftije dr. Ejub-ef. Datuovića. Oni su česti gosti na skoro svim manifestacijama.

          Svim ovim manifestacijama je čestiti domaćin bio Hasan-ef. Halilović koji je penzionisan 2014. godine, a nakon njega je oko godinu dana imamsku dužnost u džematu obavljao Dženis-ef. Mulić. Tokom tog perioda njegovom bratu hafizu Anesu Muliću je u ovom džematu proučena hafiska dova 

Od 1. septembra, prošle godine, za imama u ovaj džemat dolazi Suljo-ef. Djedović koji zajedno sa svojim džematlijama i džematskim odborom na čelu sa Ibrahimom Brkom radi na novim aktivnostima u džematu i džamiji. Primjetno je da je vrijedni Suljo-ef. uveo jednu novu svježinu u rad i djelovanje ovog džemata. Naime, od Nove hidžretske godine organizuju se tribine i sijela svakih petnaest dana uz učešće imama sa vazom i mektebskog hora. Do sada su na ovoj tribini gosti bili: Muhamed- ef. Velić, dr. Ferid-ef. Dautović, a na posljednjoj je vaiz bio hafiz mr. Mensur-ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Kao i uvijek, sve aktivnosti ovog džemata nesebično pomaže jedan od najvećih vakifa islamske zajednice hadžija Muharem-ef. Sejdić sa svojom porodicom. Dakako, tu su i vrijedne džematlijke koje kroz ženski aktivizam uzmu učešća u ovim manifestacijama, a posebno sa svojim kolačima zaslade svaku manifestaciju. Kako smo saznali džematski odbor sa imamom je sebi stavio u zadatak da obiđe što više džematlija, a ovaj džemat ih broji više od 500. Trenutno u džematu se vodi akcija izgradnje vakufske kuće pošto su do sada imami bili domaći i stanovali u svojim kućama. Ove godine džemat Dobropolje-Mekiš će prigodnim programima obilježiti desetu godišnjicu otvorenja ovog izuzetno aktivnog islamskog centra, a naš list će kao i ranije nastaviti pratiti dešavanja u Medžlisu IZ Tešanj koji je, treba to istaći, jedan od najbrojnijih pretplatnika našeg lista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine