digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švedska: Dan nezavisnosti BiH u Norćepingu

Prvi mart, dan obnove nezavisnosti naše domovine obilježen je sa malim zakašnjenjem na svečan način u džematu Norćeping koji uspješno egzistira već dugi niz godina.

Trenutno je u njemu imam hafiz Jusuf Horozović, koji se uz pomoć i podršku predsjednika džematskog odobra Mensura Mustafića odlučio na ovakav način obilježiti jedan od najvažnijih datuma u istoriji Bosne i Hercegovine.

Kao predavača na temu istorije i tog datuma pozvali su književnika i publicistu Muahmeda Mahmutovića, a njih dvojica su zajedno s njim i sudjelovali programu.
Džematski hor je izveo nekoliko prelijepih ilahija, a bilo je i recitacija vezanih za domovinu koje su prisutnima natjerali suze na oči.
Mahmutović je u kratkom presjeku istorije BiH iznio mnogo važnih činjenica koje je sa velikom pažnjom slušao veliki broj omladine, a posebno je istaknuo važnost poznavanja tih činjenica u komunikaciji sa strancima i očuvanja bosanskog jezika.

- "Draga omladino, najjača država na Balkanu u vrijeme Tvrtka I Kotromanića je bila naša Bosna. Mi možemo biti na to ponosni. Na rekonstrukciji karte Evrope koju je napravila Francuska, 7 stoljeća prije Hrista, jedino se govori o Bosni kao pojmu, nema ni Srbije ni Hrvatske, ali usprkos tome jedino Bosna i bošnjački narod od svih naroda u ex Jugoslaviji  nije obezbijedio svoju sigurnost na ovim prostorima - istakao je između ostalog.

Ženski dio džemata se po običaju pobrinuo za raznovrsne kolače i piće, pa se druženje nastavilo u prijatnom muhabetu i nakon manifestacije.

M.M.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine