digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pola džemata živi u dijaspori

Autor: F. Vojić Mart 18, 2016 0

Jedan od džemata koji je bio na liniji odbrane Bihaća

 

Džemat Spahići nalazi se na desnoj obali rijeke Une. Tokom 1997. godine, izgrađena je nova potkupolna džamija, a na mjestu ove džamije bila je stara džanuha izgrađena neposredno iza Drugog svjetskog rata. U džematu Spahići pred početak agresije službovao je mladi imam Hasan-ef. Jusić, koji se početkom rata priključio jedinicama TO BiH i tokom učešća u jednoj akciji gubi mu se svaki trag. Umjesto njega u džemat je došao mladi i perspektivni imam Amir-ef. Hodžić.

Redovno plaćanje članarine

Ovo naselje pripada mjesnoj zajednici Srbljani, a ona pripada općini Bihać. Džemat pripada Medžlisu IZ Bihać, a broji 231 člana i prema riječima džematskog mutavelije Hasiba Derviševića, uglavnom svi članovi, osim malo broja njih od oko 1 posto, redovno plaćaju članarinu Islamskoj zajednici.

 

Treba istaknuti kako je ovaj džemat specifičan po tome što ima jednu od najvećih vakufskih imovina na prostoru Medžlisa IZ Bihać, koja se procjenjuje na vrijednost od oko 300.000 eura, a radi se o 39 dunuma zemlje uvakufljene za potrebe džemata.

 

„Od ukupnog broja članova, većina njih su redovne platiše. Ima nekoliko porodica koje ne plaćaju nikako, a ima ih par koji plaćaju, ali neredovno. Uglavnom, sakupimo dovoljno sredstava da na godišnjem nivou možemo izmiriti obaveze prema Medžlisu Bihać koje se ogledaju u isplati plaća i samodoprinosa našem imamu i ostali troškovi“, ističe Dervišević.

Od kraja rata do danas puno se toga uradilo kaže Dervišević. Obnovljena je ograda oko džamije i mezarja, renovirana munara, a obnova imamske kuće je pri kraju.

„Prije otprilike tri godine, započeli smo sa renoviranjem hodžine kuće i uspjeli do sad da obnovimo svu unutrašnjost sa prostorom za mekteb. Sad nam ostaje još vanjski dio i nadam se da ćemo to uspjeti završiti ove godine“, kaže Dervišević.

Veoma nizak natalitet

Kada je u pitanju vjerski život džemata, Amir-ef. Hodžić ističe kako je stanje na zadovoljavajućem nivou, s obzirom na velik broj mještana koji žive i rade van Bosne i Hercegovine, pa ih tokom cijele godine nam u naselju, a samim time niti u džamiji.

„Nažalost, polovina naših džematlija se nalazi vani i zbog toga imamo daleko manji broj vjernika na džuma-namazima u odnosu na ostale džemate. Uglavnom se ta brojka kreće između 30 i 60 klanjača koji redovno prisustvuju džuma-namazu. Što se tiče djece koja pohađaju metebsku pouku i tu smo deficitarni. Opet je razlog taj što velik broj naše djece živi vani, a drugi razlog je veoma nizak natalitet zbog čega u seoskoj školi u prva tri razreda imamo ukupno 11 djece. To dovoljno govori o problemu s kojim se suočavamo, ali ja sam opet zadovoljan s obzirom na takvo stanje, jer imam 15 djece upisane u mekteb“, pojašnjava efendija Hodžić.

 Bogati vjerski sadržaji

Pored navedenih aktivnosti, džemat na čelu sa vrijednim imamom Amir-efendijom, trudi se da bude u koraku s vremenom. Tako su na nivou mjesne zajednice uključeni u aktivnost mjesečnih sijela i druženja koja se u mjesnoj zajednici održavaju jednom mjesečno u nekoj od tri džamije. Pored toga, imaju i vlastite aktivnosti za odrasle, na što je Amir-efendija posebno ponosan.

„Hvala Allahu ima mještana koji se vraćaju vjeri ili što bi se reklo “dolaze tobe“ i pokazuju potrebu za učenjem vjere. Upravo tim sebebom smo prije otprilike dvije godine pokrenuli mekteb za odrasle u kojem trenutno ima 12 polaznika i svi su naučili učiti Kur'an samostalno. Imamo i nekoliko novih polaznika koji su nam se ove godine priključili. Pored toga, imamo i sedmična sijela na nivou našeg džemata kojima prisustvuje 15 džematlija i na kojima se družimo, održimo prigodan vaz i razmjenimo neka naša vjerska iskustva i razmišljanja“, ističe Amir ef-Hodžić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine