digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hoće li Teočaci u dijaspori zaboraviti svoje džemate

Autor: Avdo Bilalić Mart 17, 2016 0

Rijetka su domaćinstva koja su otišla u dijasporu, a da su nastavili plaćati članarinu u matičnom Medžlisu iz kojeg su otišli / Iskazana bojazan da će džemati u ovom Medžlisu postati džemati staraca

 

 Prva redovna sjednica  zastupnika džemata u Skupštini MIZ- Teočak, u 2016. godini, koja broji 22 zastupnika, održana je 31. januara. Skupštinskom zasjedanju su pored zastupnika džemata prisustvovali i glavni imam, predsjednik i sekretar Izvršnog odbora MIZ Teočak. Medžlis Teočak je pozitivno poslovao u prethodnoj godini, iako se susretao sa brojnim problemima oko obezbijeđenja novčanih sredstava za izvršenje zadanog budžeta. Uprkos svim tim nedaćama, imami, vrijedni članovi džematskih odbora, Izvršnog odbora, zastupnici u Skupštini  i džematlije uspjeli su odoljeti svim nedaćama i iznaći snage i mogućnosti da se prethodna godina zaokruži sa pozitivnim poslovanjem.

Što se tiče usvajanje predloženog budžeta za narednu 2016. godinu, najviše se vodila diskusija kako obezbijediti neophodna novčana sredstva za realizaciju istog, iako je sam predloženi budžet zasnovan na realizaciji prošlogodišnjeg, odnosno budžeta iz 2015. godine, s minimalnim korekcijama.

Budžet Medžlisa Teočak je zasnovan isključivo na članarini koja u budžetu učestvuje oko 95%, jer drugih prihoda skoro i nema, što će opet predstavljati problem u realizaciji budžeta, jer se članstvo stalno osipa, naročito mladi bračni parovi koji napuštaju ove predjele i odlaze “trbuhom za kruhom“, a s njihovim odlaskom odlazi i njihova članarina. Rijetka su domaćinstva koja su otišla u dijasporu, a da su nastavili plaćati članarinu u matičnom medžlisu iz kojeg su otišli. Stoga je iskazana bojazan da će džemati u ovom Medžlisu postati džemati staraca i njihovim nestankom se može desiti da jednog dana dođe do gašenja pojedinih džemata i zatvaranja džamija, a samim tim i gašenjem ezana u tim džamijama, što je opet  neshvatljivo, pogotovo za naš Medžlis gdje je na snazi oduvjek bio beš-vakat u svim džamijam, odnosno džematima.

Medžlis je apelirao i pozivao sve džematlije koji su otišli van domovine da ne zaborave svoj Medžlis i svoje džemate u kojima su rođeni i odgojeni, da ne dozvole gašenje džemata i mekteba u kojima su naučili bismillu, da ne dozvole zatvaranje džamija, a to će postići samo ako nastave s članstvom u matičnom Medžlisu sa članarinom koja je simbolična i zanemarljiva.

 

 

                                                                                                

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine