digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi Travnik: Dva nova hafiza

Autor: M. Kovač Mart 30, 2016 0

U subotu, 19. marta, 2016. godine, u Čaršijskoj džamiji u Novom Travniku proučena je hafiska dova dvojici novih hafiza iz ovog grada: Nijazu Omeragiću i Farisu Perendi

 

 

Posebnost ove hafiske dove u Novom Travniku jeste što je ovo bila prva promocija hafiza u Čaršijskoj džamiji od aktiviranja ovog džemata. Naime,  Čaršijska džamija u Novom Travniku svečano je otvorena tek nedavno, početkom jeseni prošle godine. Zato je bilo i razumljivo da je ovaj događaj obradovao sve Novotravničane koji su u velikom broju ispunili prostranu džamiju u ovom gradu. 

 

Dvije hafize i dva nova hafiza

Manifestaciju je moderirao Salif-ef. Zukić, a na početku svečanosti dobrodošlicu visokim zvanicama, hafizima, imamima i okupljenim vjernicima izrazio je Fahrudin-ef. Haseljić, glavni imam Medžlisa IZ Novi Travnik.

"Želim vam kazati da smo mi imali prije ove dvojice naših hafiza na Medžlisu dvije hafize. Nijaz i Faris su prvi hafizi ovog džemata i prva hafiska dova koja se uči na našem Medžlisu IZ Novi Travnik, od kako je osnovan 1995. godine. To je veliki mubareć i veliki dan za sve nas. Međutim, red je da spomenemo da smo prije ove dvojice hafiza imali dvije hafize, ne u ovom džematu, ali jesu s ove općine i sa ovog Medžlisa. Prva hafiza iz općine Novi Travnik bila je Zehra Salkanović-Memić iz Krnjića Potoka. Ona je završila hifz 1997. godine, i dova je proučena u Zenici. Ona potječe od nas i mi je računamo svojom prvom hafizom bez obzira što danas živi u Gračanici kod Visokog, naime, profesorica je četiri jezika i ona je jedan lijep primjer uspješne muslimanke i naše prve hafize. Pored nje, hifz je završila Nermina Čakić iz Lisca. Položila je hifz dok je bila u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, završila je Fakultet islamskih nauka i trenutno je na postdiplomskom studiju. Hafiza Nermina  je angažirana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu," kazao je na početku glavni imam Haseljić napravivši svojevrstan uvod u svečanost hafiske dove za dva nova hafiza u Novom Travniku. On se zahvalio Rijasetu IZ, Elči Ibrahim-pašinoj medresi, a posebno roditeljima hafiza na trudu i naporima koje su uložili u podršci hafizima da nauče Kur'an napamet.

 

Cijeli izvještaj u narednom broju Preporoda, 1. april

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine