digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Seminar za službenike Muftijstva mostarskog

Autor: Ale Kamber Mart 30, 2016 0

U utorak, 29.03.2016.godine je mektebskim prostorijama centralne livanjske džamije Ćurčinice održan jednodnevni seminar za vjerske službenike Muftijstva mostarskog

Radilo se o tematskom seminaru pod nazivom „Islamska zajednica u borbi protiv poroka“ na kojem je izlagalo nekoliko stručnjaka za različite oblasti a odrađene su i radionice. Dobrodošlicu sudionicima seminara je poželio glavni livanjski imam Dževad ef.Hadžić koji je izjavio da im je čast što su domaćini ovog skupa, kojeg im je, zbog ukupnih aktivnosti u radu s mladima, kao nagradu priredio RIZ BiH. „Nakon ovog seminara naši imami i mualime će pristupiti i jednomjesečnom istraživanju problematike poroka na području Livna kako bismo nakon obrade rezultata istraživanja imali cjelovitiji uvid u ovu problematiku u Livnu, a potom planirali naš dalji rad sa mladima vezano za istu“, kazao je u pauzi predavanja ef.Hadžić.

Moderator skupa u Livnu bio je mr.Muhamed Jugo, a kao prevavači su nastupili dr.Enes Svraka, šef Odjela za mekteb i rad s maldima RIZ BiH, koji je govorio o programu rada s mladima, zatim Bahrudin Čolo koji je govorio o primjerima poslaničke misije u borbi protiv društvenih devijacija, dok je psihološke aspekte ljudske prirode obradila psihologinja Aida Tule. Anes Šabanović je predstavio JU CROPS, a o ovosničkom ponašanju mladih govorio je Samir Hodžić, o kladionicama kao poroku Mersudin ef.Memiš, vjerskim NVO mr.Medina Mehmedović-Mulalić, a o političkoj strukturi i mogućnostima NVO sektora mr.Muhamed Jugo, stručni saradnik u Odjelu za zapadni svijet. Na kraju seminara usvojeni su i određeni zaključci.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine