digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bosanska Gradiška: Mevlud u džematu Orahova

Autor: Šaćir Kobilica April 13, 2016 0

U petak, 25. marta 2016. godine nakon zajedničkog klanjanja akšam-namaza u džematu Orahova u džamiji Haluga proučen je mevlud u povodu sjećanja na rušenje džamija u ovom džematu.

Džemat Orahova već nekoliko godina obilježava ova bolna sjećanja sa kojima se džematlije susreću uvijek kada pomisle na ova teška događanja.
Program su izveli polaznici mektebske nastave, kao i svi imami sa područja medžlisa. Među prisutnima bio je i Muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić, koji se na kraju programa obratio.
Šaćir ef. Kobilica, imam u džematu Orahova sa svojim džematlijama organizirao je program tako da bude udobnije svim posjetiocima. Prisutne je poselamio i glavni imam Medžlisa Zejnil-ef. Latifović. Pored ostalih bio je prisutan i glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka prof. Muhedin ef. Spahić.
Nakon izvođenja programa džematlije su željno iščekivale obraćanje Muftije banjalučkog. Na jedan vrlo prigodan način Muftija je podsjetio prisutne na obavezu čuvanja i slijeđenja sunneta Muhammeda a.s. Izrazio je radost što je večeras sa džematlijama Orahove iako ovih dana traju velike pripreme za svečano otvaranje Ferhadije džamije. Muftija je istakao da su ovo bolni trenuci kada se sjećamo rušenja svih džamija. Posebno je naglasio da ne smijemo mrziti one koji su ovo zlo učinili, jer u srcu muslimana nema mjesta za mržnju.
Uz pomoć Allaha dž.š., i svih dobrih džematlija izgradili smo ljepše, veće i modernije džamije koje opet služe svojoj svrsi u kojima se spominje Allah dž.š. i u kojima učimo o svemu što je dobro za svakoga. S toga, ovu lijepu dječicu koja nas okružuju učimo da ne mrze drugoga već da odrastaju u vjeri Islamu i svemu lijepom što nas okružuje.
Džematlije su sa oduševljenjem pratile muftijino izlaganje.
Na kraju programa proučena je zajednička dova i obavljena jacija-namaz. Kao i svake godine tako je bilo i ove gdje su džematlije evocirali teške i bolne uspomene na rušenje džamija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine