Redakcija

Redakcija

Povodom jučerašnjeg terorističkog napada u Barceloni reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Husein ef. Kavazvoić uputio je pismo saučešća ambasadoru Kraljevine Španije u našoj zemlji nj.e. Juanu Bosco Giménez Sorianu.

Novi broj Preporoda od 15. avgusta 2017. je u znaku svečanog otvorenja više od 10 džamija širom Bosne i Hercegovine.

Danas je svečanom dodjelom diploma polaznicima završena Ljetna škola islama. Diplome je uručio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić. „Mi danas u svijetu, izvan BiH imamo više od 130 džemata. Sudbina je odvela naše Bošnjake tamo gdje danas žive. Sretna je okolnost da imate Islamsku zajednicu, da izgradimo džamije i da vam pošaljemo imame koji će vas voditi kroz vjerski život“, kazao je Husein ef. Smajić na današnjoj svečanosti.

Sarajevo, 11. august 2017. (MINA) - S obzirom na složenost organiziranja obreda hadža i umre Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH pokrenuo je internetsku prezentaciju Hadž i umra na adresi www.hadziumra.ba, koja ima za cilj ponuditi sve informacije u vezi s hadžom i umrom te organizacijom ovih obreda za vjernike iz BiH.

Na osnovu Zaključka Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH usvojenog na osmoj redovnoj sjednici, održanoj 25. ramazana 1437. god. po H. (30. juna 2016. god.) i Rješenja reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH broj 03-2-93-1/16 od 11. ševvala 1437. god. po H. (15. jula 2016. god.), reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je 11. ševvala 1437. god. po H. (15. jula 2016. god.) donio rješenje o formiranju komisije koja ima zadatak obraditi najrelevantnija pitanja koja se tiču ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini kao refleksije sličnih stremljenja u svijetu.

Na uzvišenju Bandera (kota 449m) kod Gradačca u nedjelju, 20. avgusta, službeno će biti otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine.Na uzvišenju Bandera (kota 449m) kod Gradačca u nedjelju, 20. avgusta, službeno će biti otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, 07. august 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio direktora Islamske razvojne banke g. Bandara аl Hajjara, a sastanku su prisustvovali i direktor BBI banke Amer Bukvić re dirketor Uprave za ekonomske i financijske poslove Rijaseta Zejnil Rebihić.

Sarajevo, 09. august 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića posjetio Muamer Zukorlić, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice i bivši muftija sandžački. 

Sofi Mehmed-pašina džamija u džematu Kotor, Medžlis IZ Kotor Varoš, svečano je otvorena 29. jula 2017. godine. Pored velikog broja muslimana, zatim gostiju i zvaničnika, svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić i bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Sarajevo, 08. august 2017. (MINA) – Jučer je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prisustvovao svečanom otvaranju Muslimansko–jevrejske konferencije koja se održava u Sarajevu. 

Stranica 1 od 247
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro