Redakcija

Redakcija

Sarajevo, 24. april 2018. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u pratnji direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BIH Razima Čolića boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Dana 21. aprila 2018. godine u džematu ICBMN, Minneapolis upriličene su druge po redu hatme. Na ovoj svečanosti pored imama domaćina, prof. Jasmin ef. Suljkanovića, prisustvovali su imami hfz. Nermin ef. Spahić i Sulejman ef. Čaušević. Na ovoj svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju iz drugih gradova: Chicago, Des Moines, Rochester i Waterloo.

Sarajevo, 24. april 2018. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića održana 45. redovna sjednica Rijaseta IZ u BiH

Uprava za vjerske poslove Rijaseta - Odjel za mektebsku nastavu i mlade u saradnji sa Kancelarijom reisu-l-uleme organizovala je Drugi predramazanski susret reisu-l-uleme sa mladima, koji je održan od 20. - 22. aprila 2018. god., u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku

U okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“, u Trebinju je 19. aprila održan okrugli sto na temu „Vakufi u Trebinju“

Velika libijska delegacija predvođena zamjenikom premijera na Sarajevo Business Forumu 2018.

Poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića mladima okupljenim na Drugim predramazanskim susretima mladih u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Protekla tri dana (20.04. - 22.04.) održan je drugi po redu predramazanski suret sa mladima u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Organizator susreta je Uprava za vjerske poslove Rijaseta, a njegovi učesnici su najaktivniji članovi Mreže mladih (njih 140) i koordinatori omladinskog aktivizma ispred medžlisa. Trodnevni program realiziran je u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese, dok je jedan dio drugog dana susreta bio rezervisan za obilazak znamenitosti i posjetu Vlašiću.

Edukativni dio susreta obuhvatao je aktuelne teme poput: "Mladi, sudionici vjerskog i društvenog života u džematu", "Mogućnosti znanja u postfaktičkom dobu", "Mladost; percepcija i vizualizacija budućnosti", te teme koje se dotiču omladinskog aktivizma općenito i konkretnog projekta Mreža mladih.

 

Predavanja na ove teme su održali istaknuti vjerski službenici poput mr. Nusret ef. Abdibegovića, dr. Enes ef. Svrake, dr. Safije Malkić, dr. Ahmet ef. Adilovića, mr. Sulejman ef. Čelikovića, Remzija ef. Pitića, Miralem ef. Babajića i student Fakulteta islamskih nauka Ali Drkić. Upriličeno je i druženje omladine sa generalom Atifom Dudakovićem. 

Dio susreta posvećen je i dodjeli nagrada za trojicu prvoplasiranih na konkursu za najsadržajniju hutbu na temu "Međumuslimanski dijalog i razumijevanje". Nagrade su uručene Ejub ef. Veliću, imamu džemata Briješće u Sarajevu, Muhidin ef. Musi, imamu džemata Brestovsko u Kiseljaku i hfz. Maid ef. Ibrahimoviću, imamu džemata Solubunar u Sarajevu.

 

Dana 16.04.2018. u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta održan je treći po redu Predramazanski humanitarni koncert "Merhaba,mjeseče milosti".

U Šehidskom mezaristanu Rakita u Vlasenici danas (21.04.) je klanjana 15. kolektivna dženaza osmerici Bošnjaka ubijenim 1992. – 1995. godine.

Stranica 1 od 311
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro