digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prva generacija mastera međureligijskog studija izgradnje mira

Autor: Ekrem Tucaković Januar 23, 2018 0

Izgradili smo nova, jaka prijateljstva sa kolegama studentima katoličke, pravoslavne, protestantske i islamske provenijencije. Bilo je pokušaja, a to će ostati cilj za naredne godine, da se uključe profesori i studenti pripadnici jevrejske religije

Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje zajedničkog magistarskog programa “Međureligijske studije i izgradnja mira”, prva generacija od 23 studenta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predavanjem na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 26. oktobra 2017. godine, započela je pohađanje zajedničkog međureligijskog studija izgradnje mira.

Magistarski program je nastao kao rezultat zajedničkih napora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče. Inače, projekat je iniciran i finansijski podržan od strane američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS).

00Cijeli tekst

Nastavni plan i program studija je rezultat skoro dvogodišnjeg rada trojice dekana i radne grupe koju su sačinjavali predstavnici tri teološka fakulteta. Od samog početka naučno-nastavna vijeća fakulteta i najviši predstavnici vjerskih zajednica dali su punu podršku realizaciji projekta.

Nakon dva i po mjeseca predavanja, Preporod donosi stavove dekana teoloških fakulteta, odgovore od trećeg dekana do zaključenja ovog broja nažalost nismo dobili, te jednog broja studenata. Tokom pripreme i početka realizacije ovaj program u više navrata je u javnosti označavan kao jedinstven akademski projekat u regiji pa i šire, stoga je važno bilo čuti stavove njegovih neposrednih učesnika, posebno studenata, i da li praksa potvrđuje najavljena očekivanja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine