digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dr. Ahmed Adilović: „Ako si bolji čovjek nakon ramazana – uspio si!“

Autor: Nedim Botić Juli 16, 2015 0

Četvrtog dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojna publika i posjetioci su imali priliku da poslušaju predavanje eminetnog predavača, dr. Ahmeda Adilovića, muftije travničkog.

 U posljednjoj noći mjeseca ramazana, družili smo se s dragim predavačem i nastojali da uzmemo pouku i ibret iz njegovih savjeta i opomena. Kako voditi skladan život, kako uskladiti vjeru s zahtjevima dunjaluka te kako znamo da li smo iskoristili ramazan kako dolikuje, samo su neka od pitanja na koja smo dobili odgovore.

Ramazan je divna, jedinstvena prilika da budemo bolji u svakom smislu, i kao vjernici, i kao ljudi, i kao roditelji, i radnici, i djeca. Svakog dana se suočavamo s nizom takvih dilema. Svakodnevno smo u situaciji da moramo donijeti odluke koje će nam pomoći ili da ostvarimo ugodan život na dunjaluku, ili blagodati na ahiretu. Ove dileme mogu predstavljati veliki problem za ljude. Navodimo samo neke od primjera tih dilema koje se javljaju tokom ramazana:

Da li se otići da klanjamo teraviju, noćni namaz ili sabah, ali pritom rizikovati da tokom radnog dana budete pospani i umorni zbog manjka sna?

Da li postiti ramazan radi Allaha, dž.š., ali pritom se suočiti s strahom da se ne možete skoncentrisati na posao ili školu, ili da ćete se razboljeti?

Da li dati poveći iznos novca kao sadaku ili zekat, ali šta ako vam možda „zafali“ za kupovinu neke dunjalučke stvari?

Svi mi znamo kakve bi trebali odgovore dati, ali priznajmo da su te odluke ponekad uistinu teške. Naša lijepa vjera nas uči da uspostavimo ravnotežu između ovosvjetskih, svakodnevnih zahtjeva i obaveza, i vjerskih obaveza, s tim na jedno ne smije ići na uštrb onog drugog. Predavač je istakao da vjernik biva zadovoljan i u bogatsvu i neimaštini, i uvijek nastoji biti bolji danas nego juče. Prema riječima dr. Adilovića, pokazatelj da smo na najbolji način iskoristili ramazan jeste ako smo korisniji zajednici u kojoj živimo.

U nastavku članka donosimo neke od predivnih savjeta i poruka dr. Adilovića:

„Čovjek ako žudi za tim materijalnim stvarima, nikada neće biti zadovoljan, jer koliko god da zaradiš ima onih koji imaju više, i tako unedogled, kako je rekao i Poslanik, a.s.: 'Čovjek kad bi imao jednu dolinu zlata, tražio bi još jednu.' Kada bi imao dvije, tražio bi još jednu, i tako dalje u nedogled, osim vjernika. Jer vjernik uspijeva da spitava svoje strasti, da sputava svoje prohtjeve, a ramazan je jako dobra prilika upravo u tom smislu da mi sebe sputamo, svoje strasti, svoje prohtjeve.

Dakle, u materijalnom pogledu trebamo ne gledati u one koji imaju više od nas, već u one koji imaju manje od nas, recimo neko ko ima prosječna primanja i gleda u komšiju koji ima mala primanja, treba reći: „Elhamdulillah, kako onaj moj komšija ima puno manja primanja, pa opet izdrži, , školuje djecu, i opet zadovoljan!“ Obično se to tako dešava, da oni koji manje imaju, a imaju islamski pristup životu, oni su sretni i zadovoljni, bez obzira koliko imaju u materijalnom pogledu. To vjernika krasi, ako imaš malo, zadovoljan si, ako imaš puno, zadovoljan si, i ne dozvoljavaš da te to puno odvede tamo gdje ne treba.

Međutim, kad je u pitanju vjera i vjerske obaveze, tu važi obrnuto pravilo, a to je: „Koliko god si dobar musliman, ima još boljih od tebe. Treba da se ugledaš na one bolje, a ne one gore!“ To konkretno znači ako čovjek klanja pet propisanih namaza i da ga ne bi šejtan naveo da kaže: „Pa dobar si ti, mašallah, vidi onaj tvoj komšija od bajrama do bajrama ide u džamiju!“ Ako tako čovjek bude posmatrao, onda ode kud ne treba, nego treba obrnuto da posmatra, da kaže: „Jeste da ja klanjam pet vakata, ali onaj komšija klanja i noćni namaz, ja postim ramazan, ali komšija posti i nafilu van ramazana, u tom je on bolji. Idem se i ja potruditi da budem bolji!“

Apsolutno sve što nam je islam zabranio je radi našeg dobra, i pridržavajmo se toga, a sve što nam je islam naredio, to je opet radi našeg dobra, i radimo to, naročito na kraju mubarek-mjeseca ramazana.

Da bismo znali da smo se približili Allahovoj milosti i zadovoljstvu, da smo ramazan iskoristili kako treba, jedan jako dobar pokazatelj jeste ako smo nakon ramazana bolji kao vjernici, ako smo nakon ramazana bolji kao ljudi, spremniji pomoći drugima, nećemo drugima odmagati niti praviti probleme. Ako smo korisniji zajednici u kojoj živimo, e to je dobar pokazatelj da smo ramazan proveli kako treba.

Ako smo nakon ramazana spremniji više klanjati namaze i učiti Kur'an, ali s prijevodom učiti i razmišljati, to je dobar znak da smo ramazan iskoristili kako treba. Ako smo nakon ramazana spremniji ne psovati, ne vrijeđati, ne varati, onda je to dobar znak da smo ramazan iskoristili na najbolji način. Imamo još vremena da se preispitamo, da se popravimo, da ramazan doživimo kao preporod, ne kao obično vrijeme već kao preporod naših duša i naših srca." 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine