digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Međudžematsko druženje u Ingolstadtu

Autor: Novembar 13, 2018 0

Decembra mjeseca tekuće godine navršit će se ravno tri godine odkako je na Medžlisu Bayern započela i zaživjela jedna predivna ideja međudžematskog okupljanja i druženja pod motom „Svi zajedno“.

 Ideja koja se rodila u glavi glavnog imama Izet ef. Bibića, a podržana od svih imama našeg Medžlisa. Ona podrazumijeva okupljanje i druženje imama i džematlija gdje je jedan od džemata domaćin tog skupa, a ostali džemati u svojstvu musafira dolaze i prisustvuju tom druženju. Ovakva druženja sadržajem su koncipirana na način da u toku programa pored obraćanja domaćina bude održano predavanje od strane jednog od imama, a potom učešće u programu uzmu i pristigli horovi naših džemata koji svojim izvedbama ilahija i kasida ukrase i obogate na poseban način programski sadržaj.

Tako je bilo u subotu, 27.oktobra u džematu „Husejn Đozo“ u Ingolstadtu. I baš kao što je i moto ove ideje,“Svi zajedno“, prisustvo 10 imama, brojčano lijepa posjeta „domaćih“ a i onih iz drugih gradova pristiglih džematlija govori u prilog tome. Po propisu, ajetima mudrog Kur’ana, koje je proučio novi imam džemata u Ingolstadtu, Muamer ef.Ćatić, započeli smo program. Riječi dobrodošlice uputio je predsjednik džemat Bahrija Seferović. Predavač i vaiz ove večeri bio je imam džemata Augsburg, mr. Bahrudin ef. Omeragić. Potom je uslijedio blok ilahija u izvedbi članova hora džemata domaćina.

Ova veće bila je također u znaku oficijelne primopredaje imamske,muallimske i hatibske dužnosti.Naime,dosadašnji imam Rasim ef.Ramić nakon uspješnog i vrlo plodonosnog 24-godišnjeg rada u džematu Ingolstadt ispraćen je u zasluženu penziju,a na njegovo mjesto došao je Muamer ef.Ćatić. Ispred Medžlisa,glavni imam Izet ef. Bibić uručio je dekret i poželio sretan i uspješan rad novom imamu.Ispred Mešihata prisutnima se obratio potpredsjednik Mešihata Hamid ef.Pintol i uručio Rasim ef.Ramiću ček u vrijednosti 500 €.Predsjednik Medžlisa Bayern Mirza ef. Džafić, između ostalog u svom obraćanju ukazao je prisutnim džematlijama na potrebu poštovanja i uvažavanja dugogodišnjeg rada Rasim ef.Ramića i u ime svih imama našeg Medžlisa uručio vrijedan poklon. Na kraju domaćini ovog lijepog skupa počastili su svoje musafire sa hranom i pripremljenim poslasticama. Još jedna,hvala Allahu,predivna i sadržajem bogata veče iza nas. Neka nam je Uzvišeni ukabuli. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine