digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prnjavor: Proces povratka još nije završen

Autor: Emir Softić Februar 25, 2015 0

U posljednje vrijeme je primjetna i migracija radno sposobnog stanovništva posebno u zemlje zapadne Evrope / U mektebima upisano 166 polaznika od kojih je njih 135 bilo redovno

 

U nedjelju 08. 02.2015.godine, sa početkom u 10 sati u Gradskoj džamiji u Prnjavoru održana je redovna godišnja izvještajna skupština MIZ Prnjavor. Glavni imam Fikret-ef. Čelenka je pojasnio izmjene Ustava islamske zajednice i pozvao prisutne da izaberu radno predsjedništvo. Članovi skupštine su jednoglasno podržali prijedlog da radno predsjedništvo sačinjavaju dipl. pravnik Azmir Porča kao predsjednik, h. Nihad ef. Salihović član i Samir Zec član. Podneseni su izvještaji koji su obuhvatili brojne uspješno realizirane aktivnosti. Radilo se na komunikaciji sa Opštinskim organima i upravama, realizirano je nekoliko projekata pomoći poplavljenim područjima, uspješno su održane manifestacije Šehidski mevlud u džematu Puraći, Bajramska akademija u Domu kulture u Prnjavoru i Dovište Mravica u džematu Mravica-Galjipovci. Također, je značajno istaći ozbiljan i odgovoran rad u mektebima na području medžlisa koji rezultira time da je u mektebima upisano 166 polaznika od kojih je njih 135 bilo redovno, a njih 53 uči u Kur’anu. Naravno, ovi polaznici su ostvarili i zavidne rezultate na mektebskom takmičenju na nivou Mufijstva banjalučkog. Ukoliko uzmemo u obzir cjelokupno činjenično stanje, sa sigurnošću možemo biti zadovoljni sa stanjem, kako vjerskog života, koji se realizira usvih šest naših džemata, tako i ostalih segmenata koji se tiču rada Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, što potvrđuju i slijedeći statistički podaci: U protekloj godini u našim džematima pripremljen i održan 65 prigodan program, a održano je 79 prigodnih predavanja, te obavljeno 13 šerijatskih vjenčanja. Ono što nas posebno veseli i ohrabruje a ujedno i djeluje na poboljšanje slike o općem stanju vjerskg života na području Medžlisa IZ-ce Prnjavor, je veća aktivnost naše omladine, a što je rezultat predanog rada naših imama predvođenih koordinatorom za rad sa omladinom, h. Admir ef. Džajom.

Problem je nezaposlenost

Kada je u riječ o povratku možemo kazati da povratak nije završen, on se i dalje odvija, međutim sada je puno aktualnije pitanje održivog opstanka Bošnjaka na ovom području, zbog teške ekonomske situacije povratnika i slabe brige nadležnih vlasti na svim nivoima, a koji su odgovorni za stvaranje uvjeta za održivi povratak i ostanak. U posljednje vrijeme je primjetna i migracija radno sposobnog stanovništva posebno u zemlje zapadne Evrope, u potrazi za poslom i izvorom prihoda za život. Od provedenih građevinskih aktivnosti ističemo izgradnju Šehidskog turbeta u Puračima za šehide ovog džemata, a među kojima su četvorica mladića koji su ubijeni 02.06.1992.godine. Ovu akciju su uspješno vodili h. Nihad ef. Salihović i hadži Muharem Halilić, u sklopu Turbeta je i mektebska učionica jer je postojeća bila neadekvatna. Turbe je svečano otvoreno u sklopu programa za šehidski mevlud 02.06.2014. godine.

Pomoć Rijaseta

Posebno je važno istaći veliko jedinstvo ove skupštine koje se pokazalo jednoglasnim usvajanjem svih izvještaja bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog. Nadamo se da će u budućnosti uz financijsku potporu koju dobivamo od strane Rijaseta, cjelokupno poslovanje MIZPrnjavor, biti znatno lakše i funkcionalnije po svim pitanjima, te time biti dodatno olakšan rad na unapređenju općeg stanja vjerskog života. Ovoj skupštini su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom gosp. Iriškić Lokmanom koji je zajedno sa izvršnim odborom u mnogome doprinio kvaliteti rada u protekloj godini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine