digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina: Islamska mladež u savremenom dobu

Autor: Nijaz Duzan Mart 27, 2015 0

Medžlis Islamske zajednce Banja Luka odlučio je obnoviti praksu održavanja omladinskih tribina u Banja Luci. Tribine za mlade u Banja Luci su se održavale redovno sve do ratnih dešavanja kada se gotovo u potpunosti gasi kompletan vjerski život, pa tako i ova izuzetno pohvalna aktivnost.

 

Mufid ef. Omerčić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka sa svojim saradnicima revitalizirao je ovu praksu i počeo sa organizacjom tribina. Gost predavač na prvoj tribini nedjelju 22. marta 2015. godine iza akšam namaza bio je Mensur ef. Pašalić, glavni imam MIZ Fojnica i Predsjednik Udruženja ilmijje Bosne i Hercegovine.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, kojeg je proučio Muhidin ef. Mustafić, moderator Sanid ef. Terzić je otvorio tribinu, poselamio prisutne i pozvao glavnog imama Mufid ef. Omerčića da se obrati maladini i drugim gostima.

Predavač Mensur ef. Pašalić je na sebi svojstven način uspio omladini približiti aktuelne teme i dočarati im kako Islam gleda na omladinu i ukazao na njihovu ulogu i značaj u društvu, a posebno je govorio o značaju bošnjačke omladine u Banja Luci i drugim mjestima u RS-u. Takođe je potcrtao važnost Ahdname Mehmeda Fatiha date bosanskim franjevcima i njegove garancije njima o slobodi izražavanja njihovog vjerskog života i prava na vjeru i imetak.

U interakcijskom dijelu tribine kroz razgovor i pitanja dogovorena je i posjeta banjalučke omladine Fojnici, kao i uzvratna posjeta fojničana.

Mensur efendija je zaželio uspješan nastavak održvanja tribina i kazao da mu je neizmjerno drago što je imao tu čast da upravo on bude prvi predavač na obnovljenoj banjalučkoj omladinskoj tribini.

Nakon tribine pripremljena je i zakuska, kroz koju je takođe nastavljeno druženje omladine sa predavačem i ostalim gostima među kojima je bio i glavni imam MIZ Kotor Varoš prof. Samir ef. Delić

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine