digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Asocijacija žena koja je simbol Kaknja

Autor: Elvedin Subašić April 11, 2015 0

Asocijacije žena MIZ Kakanj u toku cijele godine bavi se edukativnim i humanitarnim radom, što čini Kakanj posebnim gradom kada je u pitanju ženski dio naših bh džemata

Deseta po redu manifestacija Proljeće srca moga, u organizaciji Asocijacije žena MIZ Kakanj, održana je 5. aprila u Sportskoj dvorani u Kaknju. Program je otvorila muallima Meliha Čišija. Počasne gošće i ovoga puta bile su majke kakanjskih šehida i žene Srebrenice, čime su organizatorice nastoje ukazati na važnost sjećanja na šehide naše domovine. Pored glavnog imama MIZ Kakanj mr. Sulejman-ef. Čelikovića prisutni su bili i sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret Abdibegović i Safija Ozkul, rado viđena turska profesorica pred kojom su mnoge žene u Evropi prihvatile islam. Predavanje su održale: Muvedeta Halilović, mr. Đermana Šeta i Lejla Bešo-Haskić. Ulfeta Šečunović predstavila je aktivnosti i rad žena u Asocijaciji „Nur“, koja je djeluje pri medžlisu Gornji Vakuf. Posebnu pažnju prisutnih osvojile su članice dramske sekcije u Elči Ibrahim- pašinoj medresi u Travniku izvedbom predstave “Ženski razgovori“ i nastup mlade Romkinje Aide Vehabović, koja je proučila suru Et-Tekasur.

Ova manifestacija je završna svečanost programa Dani posvećeni ženi, koji se realizira svake godine i traje nekoliko mjeseci, a sadrži, između ostaloga, sedmične tribine za žene, susrete halki Kur'ana, kreativne radionice za žene i učenike srednje i osnovne škole itd.

Ko čini Asocijaciju žena MIZ Kakanj

Grupa muallima nastanjenih na području Kaknja pokrenula je 2003. godine niz aktivnosti za žene. Prvi korak su bili kursevi sufare, a nakon toga pokretanje halki Kur’ana za žene u desetak džemata MIZ Kakanj. Aktivnosti su se dalje razvijale shodno potrebama i aktuelnoj problematici vezanoj za žene. Od samog početka djelovanja sve aktivnosti smo realizovale u okviru Islamske zajednice. Nismo registrirale udruženje niti uvele zasebnu članarinu. Sve žene koje osjećaju Islamsku zajednicu kao svojom i naše su članice”, kazala nam je koordinatorica u radu sa ženama Asocijacije MIZ Kakanj Elvedina Plasto.

Trenutne aktivnosti Asocijacije

Asocijacija ima širok spektar djelovanja: tematske tribine iz tefsira, fikha, akaida, medicine, psihologije itd., organizovanje kurseva sufare, turskog jezika, pozitivne psihologije, održavanje halki Kur‘ana, radionice u osnovnim i srednjim školama i mektebima, ramazanske aktivnosti: mukabele, predavanja, zajednički iftari, mevludski programi, projekat “Dani posvećeni ženi”, manifestacija „Proljeće srca moga“, organizacija takmičenja učačica Kur‘ana, učenje tevhida za šehide, prijem i svečani ručak za majke šehida, rad sa mladima, saradnja s drugim udruženjima, saradnja s medijima: serijal „Znamenite žene u islamu“ IC Kakanj i ramazanska predavanja, obilježavanje bitnih događaja i datuma iz historije Islama, obilazak svih džemata na području MIZ Kakanj, organizovanje ekskurzija i obilazak značajnih historijskih znamenitosti u zemlji i inostranstvu, konstantna podrška ženama Srebrenice: posjete Potočarima, mevlud, okrugli sto, organizacija odlaska volonterki u Srebrenicu, mevlud u Počitelju, djelovanje hora „Muallime“, očuvanje i oživljavanje običaja i vraćanje u okvire šerijata, itd.

Ono što posebno raduje građane Kaknja i drugih mjesta jeste humanitarni sektor Asocijacije koji se ogleda u medicinskoj posjeti domaćinstvima, prikupljanju i podjeli humanitarne pomoći i ogrijeva, brizi o samohranim majkama i staricama u džematima, posjeti domovima za nezbrinutu djecu i djecu s posebnim potrebama, podjeli kurbana, djelovanju u vanrednim situacijama, itd.

 

Pažnja! Više proèitajte u printanom izdanju Preporoda od 15 . aprila 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine