digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tešanj: Počela manifestacija u okviru Dana džamija

Autor: M.T. April 28, 2015 0

Medžlis Islamske zajednice Tešanj s predavanjem za žene 22. aprila u Miljanovcima Novim o temi «Komunikološki aspekt u očavanju bošnjačke porodice» otvorio je manifestaciju koja se organizira u povodu obilježavanja Dana džamija 7. maja.

 

Prije predavanja prisutnim džematlijikama obratio se glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić koji je kazao da s ovim predavanjem počinje manifestacija u povodu obilježavanaj Dana džamija.

Ovogodišnji program obilježavanja bit će obogaćen i drugim novim sadržajima. Tako pored predavanja za žene bit će upriličeno takmičenje iz hifza sure Ja-Sin, organizacija časa sa eko-sekcijom mekteba, a uz ostale sadržaje sve će biti krunisano već tradicionalnom Večeri Kur'ana u džematu Miljanovci Novi na Dan džamija.

Predavanje za žene održala je hafiza mr. Sumeja Ljevaković-Subašić koja je, između ostaloga, govorila o važnosti komunikacije među članovima porodice, naročito u vremenu kada mladi, ali i roditelji dosta vremena provode na internetu.

«Možemo primijetiti da mladi traže savjete, pomoć, zapravo roditelje na internetu i među društvom. Pitajmo se da li naša djeca traže odgovore i sugovornike na interentu zato jer mi nemamo vremena za njih, jer mi ne pričamo s njima? Pratimo njihovo odrastanje i budimo dio toga! Sasvim je normalno da kćerka pita svoju majku o svemu, a ne da pita strankinje na internetu. Sasvim je normalno da kćerka osjeti šta znači simpatija, ali je li normalno da je o tome nismo ništa ranije podučili? Često kažemo mnoge stvari ćemo objasniti kada malo poraste, što je pogrešno.

Prvo, kasno je u srednjoj školi da pričaš s kćerkom, jer ona nije navikla da dijeli svoje mišljenje s tobom. Štaviše, bliža je možda sa tetkom ili komšinicom da priča nego s nama. Drugo, granice odrastanja su pomjerene. Djeca su izložena raznim informacijama već u ranim razredima osnovne škole. Ako to još nismo shvatili, onda mi i naša djeca živimo u potpuno drukčijim svjetovima», kazala je hafiza Sumeja.

Nakon predavanja upriličen je blok pitanja iz vjere na koje je odgovarala hafiza Sumeja.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine