digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis koji je podigao mektebsku nastavu na viši nivo

Autor: Elvedin Subašić April 29, 2015 0

Krajem mjeseca marta posjetili smo Medžlis Islamske zajednice Kakanj iz više razloga, ali primjetili smo da se posebno priznanje treba odati imamima ovog medžlisa za rad u mektebskoj nastavi, s obzirom da ovaj Medžlis u Muftijstvu sarajevskom ima najveći broj učača Kur'ana u mektebu prema ukupnom broju djece

 

Medžlis Kakanj je nakon agresije uveliko izgradio svu potrebnu vjersku infrastrukturu, a nove džamije se grade shodno potrebama i prijedlozima građana koji su revnosni u slanju djece u mekteb i nastoje da im vjerski život bude što aktivniji blizu domova. Nakon agresije Medžlis je obezbijedio prostorije za administraciju Medžlisa u centru grada, izgradio centralnu džamiju koja je postala i centar samoga grada, a posljednji projekat je bila kupovina starog vatrogasnog doma koji će se renovirati u sjedište Medžlisa. U tom dijelu grada u toku je i gradnja džamije.

Pored džamije u centru se gradi i vjersko-edukativni centar koji je prvenstveno potreban za preko 180 učenika mekteba. Prema riječima glavnog imama Sulejman-ef. Čelikovića svi projekti su finansirani donacijama građana i privrednih subjekata, koji redovno učestvuju u značajnim projektima za građane Kaknja. Inače, Medžlis broji 35 službenika, 30 džemata, 3 muallime i 2.500 učenika u mektebima. Centralizacija članarine je uspješno provedena prošle godine.

Mektebsko gradivo u elektronskoj formi

«Najviše vremena posvećujemo djeci, na njihovom usavršavanju, a naročito na polju učenja Kur'ana. Smatramo da teorijsko znanje mogu naknadno steći, dok učenje Kur'ana trebaju savladati pred muallimima. S tim u vezi, napravili smo određene pomake u mektebskoj nastavi. Uradili smo sav program u elektronskoj formi, od sadržaja ilmihala do audio-zapisa sureta, izradili svoju sufaru, i u elektronskoj formi, gdje smo prilagodili sadržaj sufare današnjim potrebama. Sadržaj imamo pripremljen i u pdf-formatu i na cd-u. Uradili smo video-prezentacije, isječke iz filmova, stoga određene povijesne lekcije mi djeci prikažemo. Smatramo da nove generacije većinu informacija i znanja danas, i u budućnosti, preuzimaju s interneta i elektronskih aparata, stoga u tom pravcu i imami moraju djelovati kako bi išli ukorak s vremenom. Naravno, ništa ne može zamijeniti učenje pred imamom, ali kada su kući djeca često nemaju adekvatnu zamjenu za muallima i ovaj elektronski materijal itekako im pomaže. Prema našem iskustvu ogroman je procenat uspješnosti u učenju nakon što smo ovo uradili», kazao nam je Čeliković.

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1. aprila 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine