digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

 Tušanj-Slatina: Spoj nauke, morala i vjere temelj uspješnoga društva

Autor: Džanan Ribić Maj 11, 2015 0

Džemat Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina organizovao je predavanje sa prof. Ahmedom-ef. Hatunić, direktorom Behram-begove medrese. Profesor Hatunić govorio je o ulozi obrazovanja u savremenom svijetu i islamskim principima u obrazovanju.

 

Prije samoga predavanja hafiz Saudin-ef. Gobeljić, imam u džematu Tušanj-Slatina, kazao je da bez znanja čovjek ne može napredovati i da je znanje od posebne važnosti za svakoga čovjeka. Zato koga Allah počasti znanjem to je nešto velikoga za toga čovjeka.

U svome uvodnome dijelu predavanja, profesor Hatunić vratio se na izvore islama, kako bi se na pravi način shvatio značaj znanja u životu čovjeka.

- Muslimani su dugo vremena bili nositelji znanja. Na sofama džamija iznikla su prva muslimanska znanja. Prve medrese i fakulteti iznicali su na sofama džamija i iz džamija. Moramo biti svjesni odnosa muslimana prema znanju i obrazovanju. Islam čovjeku naređuje da proučava, gleda i donosi kvalitetne odluke. U kur'anskim ajetima govori se o značaju stepena znanja i mudrosti – rekao je Hatunić.

 

Znanje, moral i duhovnost

 

On posebno ističe da znanje podrazumijeva i elemenat duhovnih i moralnih vrijednosti. Prema riječima profesora Hatunić, ako imamo znanje izvan okvira morala i duhovnosti onda imamo nešto što je najopasnije oružje u rukama nemoralnih ljudi.

Danas u Europi imamo nauku koja je producirala moć putem tehnike i tehnologije. Čovjekov napredak dosegao je vrhunac u odnosu na ono što je bilo prije.

- Znanje u Europi sa prisutnom tehnologijom i tehnikom ne daje odgovor na najvažnija pitanja u životu čovjeka. Ko smo, zbog čega smo ovdje i gdje ćemo nakon života na ovome svijetu. Znanje je pojedinačna obaveza svakoga čovjeka. Čovjek mora da zna temeljne postavke vjere, kako vjerovati u Boga, kao i znanje o islamskim obredima – kazao je Hatunić.

Hatunić primjećuje da je u Europi jaz između nauke i morala napravio velike probleme ljudima. Da sa jedne strane imamo ljudski napredak, dok sa druge strane imamo pad moralnih vrijednosti.

 

Odgoj i obrazovanje

 

Odvajanje nauke i morala, znanja i vjere, čovjeka je učinilo jednostranim.

- Rješenje je u produhovljenju znanosti. Spojiti odgoj i obrazovanje. Tu koncepciju daju bosanskohercegovačke medrese, mektebi i džamije. Ukoliko sada počnemo mijenjati obrazovni sistem za deset godinu ćemo imati bolju situaciju u našem društvu. Također je važno da roditelji djecu upućuju da se obrazuju u onim područjima gdje imaju sklonosti, a ne što bi roditelji voljeli. Za društvo je podjednako važno biti dobar ljekar i dobar zanatlija – zaključio je u svome predavanju profesor Hatunić.

Vrijedi istaći da su maturanti Behram-begove medrese, Davud Mešanović i Alija Mujdžić, tokom predavanja proučili nekoliko ilahija, što je posebno obradovalo okupljene vjernike.

Planirano je da se predavanja u džematu Tušanj-Slatina nakon ljetne pauze nastave u septembru.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine