digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježen Dan džamija u tuzlanskome džematu Donja Obodnica

Autor: Džanan Ribić Maj 12, 2015 0

Povodom Dana džamija u džematu Donja Obodnica organizovan je prigodan program. Organizatori programa bili su Sanel ef. Hodžić, imam džemata Donja Obodnica, Sadif ef. Mahmutović, imam u džematu Avdibašići i muallima Mina Sakić, koja predaje vjeronauku u osnovnoj školi Breške.

 

Džematski program povodom Dana džamija za 60 učenika izveli su učenici polaznici mektebske nastave.

Međudžematska saradnja između džemata Donja Obodnica i Avdibašići, uključujući i osnovnu školu u Breškama ima za cilj promociju vjeronauke i mektebske nastave.

Muallima Mina Sakić okupljenoj djeci govorila je o dvije komponente od kojih je čovjek stvoren, od tijela i duše, te naglasila potrebu da čovjek održava i čuva svoje tijelo, i hrani dušu vjerom i vjerskim načinom života.

Mekteb djecu uči i odgaja pravim životnim i vjerskim vrijednostima, što najbolje potvrđuje događaj koji je prisutnoj djeci ispričao Sanel ef. Hodžić.

- Jedna djevojčica Amira iz Visokog, koja je dobro odgojeno dijete koje redovno ide na mektebsku nastavu, uspjela je da uštedi od svoga džeparca novac da bi svojim roditeljima pred Kurban-bajram dala kasu u kojoj je bilo dovoljno novca da se kupi kurban. Roditelji su u suzama prihvatili poklon znajući na koji način je Amira uštedila novac – kazao je ef. Hodžić.

Džemat Donja Obodnica iskazao je zahvalnost  direktoru osnovne škole Breške Denisu Ibriševiću, koji je podržao ovu manifestaciju, kao i učiteljicama Zejnebi Brigić i Emini Kahrimanović koje su dovele učenike od prvog do petog razreda, i same prisustvovale obilježavanju Dana džamija.

Planirano je da svake godine povodom Dana džamija džemat Donja Obodnica organizuje prigodne manifestacije.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine