digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Najbolja maketa džamije učenika Muhameda Haračića

Autor: A. Mandžić Maj 12, 2015 0

 U povodu 7. maja Dana džamija u Bosni i Hercegovini u auli Kulturnog centra princeze Dževhere otvorena je izložba maketa džamija učenika osnovnih škola Bugojna i Gornjeg Vakufa. Kreatorica ideje o organizovanju izložbe ove vrste je mr. Edina Makić- Mujić, nastavnica vjeronauke u OŠ Bristovi. Upravo u pomenutoj školi prošle godine je po prvi put organizovana izložba maketa džamija.

 -Sedmi maj se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na rušenje jedne od najljepših građevina u BiH i svijetu – džamije Ferhadije u Banjoj Luci . Smatrala sam da jednom izložbom ovakve vrste možemo dati svoj doprinos obilježavanju ovog datuma. Raduje me što su se ove godine uključili i učenici i njihovi nastavnici iz osnovnih škola u susjednom Gornjem Vakufu- kaže mr. Edina Makić-Mujić.

       Tridesetak radova ocijenjivala je petočlana komisija u sastavu : Enes ef Omerović, glavni imam MIZ Gornji Vakuf, te nastavnici i učitelji : Mahmud Zawahreh, Džana Čolakhodžić, Muhamed Basara i Ahmo Ljubunčić.

     Za najljepšu maketu džamije, progralašena je ona, koju je napravio učenik II OŠ Bugojno Muhamed Haračić. Druga i treća nagrada dodijeljene su učenicama OŠ Gornji Vakuf Hudžejmi Karamustafić, i Lamiji Keso. Izložba ostaje otvorena u narednih pet dana

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine