digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Najavljeno svečano otvorenje mekteba „Vrelo znanja“ uz Šarića džamiju

Autor: H. Eminović Maj 15, 2015 0

Svečano otvorenje obnovljenog mekteba uz Šarića džamiju na danas održanoj press konferenciji najavljeno je za nedjelju s početkom u 11 sati. O značaju, praktično izgradnje nove, zgrade na mjestu stare govorili su glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić, Edin Batlak i Mirzo Ćemalović članovi građevinskog odbora. 

 

Građevinskom odbor mekteb je nazvao „Vrelom znanja“ jer su zamislili da mekteb bude multifunkcionalna da se u njemu pored vjerskih uče i stiču i sva druga nova znanja koja se primjenjuju u svijetu, od kurseva jezika preko informatike do svega onoga što vrijeme koje živimo bude tražilo. „Želja nam je da se djeca uče ljubavi i ljepoti kakvu zaslužuje ovaj grad“, naglasio je Ćemalović.  

Pripremni radovi počeli su 2. februara 2014.g. Obnova zgrade bila je završena krajem avgusta, ali je građevinski odbor proširio svoje aktivnosti te uz mekteb uredio i cjelokupnu džamijsku avliju sa abdesthanom. „Ovo nije ogroman događaj na nivou grada, međutim za građane Luke i džematlije ove džamije ovo je izuzetno važan dan. Nakon 400 godina kada je Ibrahim-aga Šarić podigao ovu džamiju ovo je prvi konkretni potez koji se desio u ovom dijelu grada“,  naglasio je Edin Batlak. 

U obnovi mekteba i uređenju džamijske avlije, koju koriste svi građani Mostara tokom dženaza u Šarića haremu, učestvovalo je preko 600 ljudi.  Vrijednost radova procijenjen je na oko 176 000 KM. Kako je istaknuto na press konferenciji u finansiranju obnove mekteba učestvovao je veliki broj mostarskih firmi, među kojim su i one čiji vlasnici nisu Bošnjaci i pripadnici islamske vjeroispovijesti. Značajan udio u finansiranju pripada i Medžlisu Islamske zajednice Mostar. „ Ono što je najvažnije je posvećenost u budućem radu ovog mekteba“, ocijenio je Batlak. On je na kraju pozvao sve džematlije da se svojim prilozima uključe u finansiranje rada mekteba.  

 „ Pored džamija u kojima obavljamo namaze temeljna institucija Islamske zajednice je mekteb, mjesto gdje se stiče znanje o vjeri, životi u humanističkim vrijednostima. Kroz spoznaju svojih vrijednosti i jačanje svoje duhovnosti čovjek spoznaje sebe kako bi znao cijeniti drugog i drugačijeg da u miru i razumijevanju živi sa svojim komšijama. Obnovom ovog zdanja mi obnavljamo i te vrijednosti koje su njegovane u mektebima i koje su prisutne u Mostaru stoljećima  “, kazao je glavni imam Cikotić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine