digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prnjavor: Šehidski Mevlud u džematu Puraći

U utorak 02.06.2015.god. u džematu Puraći MIZ Prnjavor proučen je tradicionalni ,,Šehidski Mevlud“. Ovaj mevlud se uči svake godine na ovaj isti datum u znak sjećanja na ubijene mladiće u ovom džematu, na šehide Prnjavora, na šehide Bosne i na sve šehide Islama.

Na ovaj datum u ovom džematu su ubijeni mladići, ni krivi ni dužni, a iza njih ostadoše njihovi roditelji, njihova braća i sestre, njihova tek rođena djeca. Mevlud je znak sjećanja na njih, okupljamo se da pamtimo, da se sjećamo, da ne zaboravimo. Okupljanjem svjedočimo Kur'anski ajet da su živi, da nisu mrtvi, jer živi su u našim sjećanjima, živi su u našim snovima, živi su u našim dovama. To svjedoči i Šehidsko turbe podignuto na njihovim šehidskim kaburovima, koje su im podigle vrijedne džematlije izskazujući počasti i poštovanje koje zaslužuju. Šehidsko turbe sa bijelim šehidskim nišanima unutar njega nosi poruku da neće biti zaboravljeni, da su upamćeni, da će biti pamćena njihova žrtva i da će kao takvi živjeti u nama do Dana sudnjega.

Džamija je bila premala da primi sve one koji su došli da prisustvuju ovom mevludu. Džematlije svih džemata sa područja Prnjavora su došle u velikom broju, došli su i drugi iz drugih gradova, mjesta, džemata. Prisutnima se prvi obratio i poselamio džematski imam prof.h. Nihad ef Salihović, koji je i sam dijete šehida, pa je zbog toga ovaj mevlud za njega još važniji i vrijedniji. Izrazio je dobrodošlicu svim gostima, zahvalio učesnicima, zahvalio džematlijama na uloženom trudu,novcu i vremenu u organizaciji mevluda. Zatim je pozvao glavnog imama prof.h.Fikret ef Čelenku da se obrati i po protokolu preuzme vođenje programa. Glavni imam se obratio prisutnima kratko govoreći o značaju obilježavanja ovog datuma za Bošnjake Prnjavora, o nužnosti pamćenja i prisjećanja, o obavezama nas živih da pamtimo. Bio je izuzetno radostan i ponosan vidjevši koliki broj džematlija je prisutan i koliko se svi zajedno ozbiljno i odgovorno odnose prema ovom datumu i mevludu.

Da se neke stvari mijenjaju na bolje potvrđuje i prisustvo potpredsjednika RS-a gosp. Ramiza Salkića i gosp. Kemala Čamdžije potpredsjednika Vijeća naroda RS-a. Zahvaljujući podršci gosp. Ramiza Salkića i gospođe Selme Iriškić urađen je asfalt u ovom malom džematu, tako se sada do džamije i turbeta lakše dolazi. Iz tog razloga gl.imam je u ime svih Bošnjaka Prnjavora zahvalio na dolasku, na njegovom nesebičnom zalaganju, te pozvao gosp. Ramiza Salkića da se obrati prisutnima što je on i učinio kazavši da su njemu lično šehidi veliki emanet i da nastoji da zajedno sa Bošnjacima u manjem entitetu nastoji da pamti i obilježava ovakve događaje. Pozvao je prisutne da se međusobno vole, paze i pomažu, jer smo najpreći jedni drugima. Također, je pozvao da se i dalje ponašamo u skladu sa propisima naše vjere, da budemo tolerantni i da sarađujemo sa svima onima koji su spremni da sarađuju sa nama. On je zajedno sa gosp.Kemalom Čamdžijom , poslije proučenog mevluda otvorio asfaltirani put.

Mevludski program ja započet učenjem Kur’anskih ajeta koje je proučio h.Abdulah ef. Purišević, otac šehida, a prve stihove mevluda je proučio h.Čašif ef. Šišman, također otac šehida. Mevlud su proučili imami sa područja Medžlisa Prnjavor, Ključ, Banja Luka, Derventa, B.Kobaš. nakon proučenog mevluda glavni imam je pozvao muftiju prof.h.Edhem ef. Čamdžića da se obrati prisutnima. Muftija Edhem ef. je govorio kako je obaveza svakog muslimana da pamti šehide, da pazi na njihove porodice i svakako da čuva emanet radi koga su oni živote dali. Pozvao je prisutne da iskoriste ove mubarek predramazanske dane i svakako one ramazanske da učine i čine što više dobrih djela, da ne podcjenjuju veličinu nijednog dobrog djela, već da ih se čini što više. Čestitao je džematlijama Prnjavora na njihovom trudu i radu u ime Boga što potvrđuje infrastruktura koja je izgrađena od povratka do danas, što opet potvrđuje o kakvim vjernicima je riječ na području ovog Medžlisa. Nakon njegovog kratkog obraćanja glavni imam je pozvao prof.h.Džafera ef. Gračića, glavnog imama Teslića i izaslanika Muftije banjalučkog prof.dr.Osman ef. Kozlića. Džafer ef. je prenio selame Banjalučkog muftije koji je bio spriječen da prisustvuje ovom mevludu. Održao je veoma kvalitetan i poučan vazu-nasihat u kome je isticao vrijednosti šehida, njihove deredže, njihovo pravo šefa’ata za svoju rodbinu i druge nagrade koje imaju kod Allaha dž.š. Prisutnima je govorio o zikru kao sjećanju ali i zikru kao opomeni za nas koji smo živi. Ovom prilikom je uputio i ramazansku poruku kako u svoje ime tako i u ime Muftije banjalučkog prof.dr.Osmana ef. Kozlića, zamolivši prisutne da iskoriste blagodati života, blagodati ramazana u ispunjavanju ciljeva koji stoje pred svakim vjernikom, da ulože truda koliko su u mogućnosti da bi svi zajedno stekli Allahov rahmet i Njegov magfiret. Dovu na kraju je proučio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Ključ prof.h. Ermin ef. Vučkić.

Šehidsko turbe, džamija Šehidija i džemat Puraći su bogatiji za Šehidsku česmu koju je u potpunosti finansirao Rusmir Zejnić sa svojom porodicom, a pred dušu svoga rahmetli punca Fadila Avdića. Ovu šehidsku česmu su nakon izlaska iz džamije otkrili i pustili u upotrebu supruga rahmetl Fadila Ulfeta hanuma i njen unuk Adi.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine