digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

'Dan otvorenih vrata džamije': Iz Bos. Dubice poslana poruka suživota, ljubavi i saradnje

Autor: Nedim Botić Juni 15, 2015 0

Omladina IZ-a u saradnji s Medžlisom IZ-a Bosanska Dubica te MDD-om Merhamet je u subotu, 13.6.2015. organizovala 'Dan otvorenih vrata džamija' u Bosanskoj Dubici. Već treću godinu zaredom, 'Dan otvorenih vrata' je događaj kojim se svim ljudima želi dostaviti poruka mira i solidarnosti, i predstavlja doprinos širenju misije suživota i tolerancije među ljudima različitih konfesija na našim prostorima. Ove godine su posjetioci mogli obići sve dubičke džamije

'Dan otvorenih vrata' je započeo u 11 sati ispred Gradske džamije u Bos. Dubici, a za sve zainteresovane organizovana je i prigodna zakuska s bosanskim specijalitetima u prostorijama Omladinske biblioteke i čitaonice 'Mehmed-ef. Spahić'. Svečanost je svojim dolaskom dodatno uljepšao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović.

„Ova manifestacija nudi priliku svim našim sugrađanima da posjete i bolje upoznaju islamske vjerske objekte, da saznaju nove stvari o islamu i drugim religijama uključujući zajedničke poruke ljubavi i saradnje iz Kur'ana i Biblije, te nudi mogućnost upoznavanja i druženja s različitim ljudima. S ovog mjesta želimo poslati poruku suživota, mira i tolerancije, te pokazati otvorenost islamske zajednice prema drugima. Predložit ćemo ostalim vjerskim zajednicama da sljedeće godine na isti dan svi vjerski objekti budu otvoreni za posjetioce“, izjavio je glavni dubički imam, mr. Safet-ef. Beganović.

Jasmin Spahić, predsjednik MDD Merhamet u Bosanskoj Dubici, je naglasio da je čast biti dio organizacionog tima ove manifestacije te izrazio nadu da će se s ovim okupljanjem nastaviti i u budućnosti, uz Božiju pomoć.

„'Dan otvorenih vrata' simbolički upućuje da u srcima imamo mjesta za naše komšije drugih vjeroispovijesti, da smo otvoreni za saradnju i spremni za suživot na ovim prostorima. Mi pružamo ruku mira i pomirenja svim ljudima, jer je to ono čemu nas uči naša vjera. Posebne pohvale upućujem glavnom imamu, te našoj vrijednoj omladini koji neprestano rade za dobrobit naše male zajednice u ovom lijepom gradu.“

Nedim Krivdić, predstavnik dubičke omladine, je ukazao da je 'Dan otvorenih vrata' samo jedan u nizu društveno-korisnih projekata koje su pokrenuli, te da i u budućnosti planiraju nastaviti istim stopama i biti od koristi društvu i svome gradu.

„Omladina Dubice je uvijek bila spremna pomoći i pozitivno doprinijeti svojoj zajednici. 'Dan otvorenih vrata' je još jedna prilika da pokažemo našu gostoljubivost, solidarnost i spremnost na saradnju. Posebno smo počašćeni dolaskom brojnih uglednih gostiju i posjetilaca.“

Prisutnima su se još obratili glavni imam Bosanske Kostajnice, Haris-ef. Ahmić koji u obraćanju nije krio zadovoljstvo viđenim, te hadži Omer Veladžić, predsjednik Medžlisa IZ-a i jedan od najzaslužnijih za bolji život povratnika u Dubici. Ovu manifestaciju je podržao načelnik opštine Mile Zlojutro, a medijski pokrovitelj bila je dubička televizija RTVKD.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine