digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Čapljina: Iftar u Rečicama

Medžlis Islamske zajednice Čapljina sinoć je ispred džamije na Rečicama organizirao zajednički iftar za stotinjak predstavnika džemata i džematskih odbora. Iftaru je prisustvovao i mostarski muftija Salem ef. Dedović koji je u kratkom obraćanju naglasio važnost okupljanja na zajedničkim vrijednostima vjere islama. „Važno je da smo se večeras okupili jer ovo okupljanje na iftaru govori da težimo našem jedinstvu. Ne smije ništa biti uzrokom i razlogom naših podjela koje će dovesti u pitanje nacionalno, kulturno i političko zajedništvo,“, kazao je muftija Dedović

Ocijenio je da je jedinstvo prioritet na prioritetima pozvavši okupljene predstavnike džemata da nastave razvijati kulturu ponašanja, saradnje i zajedništva, jer je to jedna od poruka ramazana i ramazanskog posta. „Ramazan od nas traži zajednički duh“, poručio je muftija. On se osvrnuo i na rezultate koji su ostvareni posljednjih godina na području Medžlisa IZ Čapljina. „Ovaj naš narod na području Dubrave je veliki narod. Taj narod je iz pepela vratio život ovdje, obnovio sve svoje vjerske, društvene objekte, svoje kuće, obnovio vjerski, kulturni, privredni i proizvodni život što svjedoči da je naš Bošnjački narod zdrav narod, da ima vjeru u sebe, da ima vjeru u Dragoga Boga kojom je motiviran da radi za dobro“, rekao je muftija. Podsjetio je da je pred Bošnjacima Hercegovine još dug i trnoviti put na kojem moraju očuvati zajedništvo u ideji i u djelima. „U narednom periodu trebamo raditi na našoj unutrašnjoj koheziji, moramo jačati i razvijati instituciju Medžlisa IZ Čapljina i zato trebamo još više poštovati jedni duge, priznavati jedni druge i međusobno sarađivati“, poručio je muftija. Ocijenio je kako je krajnji interes Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovini opstati na svojim stoljetnim ognjištima čuvajući nacionalni i vjerski identitet.

U ime organizatora kratko se obratio Nazif Hajrović predsjednik džematskog odbora Rečice podsjetivši kako je cijeli džamijski kompleks bio potpuno porušen a da su džamija, džamijska avlija i obnovljeni objekti jedan od najljepših na području Čapljine. „Želim da kažem da u ovom džematu u zadnjih 17 godina nije bilo nijedne incidentne situacije koja bi nas usporila u obnovi ovih objekata. Još smo u građevinskoj ofanzivi, radimo na uređenju i ograđivanju harema. Ovaj džemat će i dalje raditi na saradnji sa drugim džematima, a sve izazove koje pred nas postavi Islamska zajednica mi ćemo odrađivati kao i do sada“, poručio je Hajrović. Džemal ef. Gadara, glavni imam Medžlisa IZ Čapljina prisutne je podsjetio na važnosti i vrijednosti ramazana i na ovom i na budućem svijetu, uputivši poruku da je jednako važno voditi računa i o ovosvjetskim i onosvjetskim blagodatima.

Posebnu radost svi govornici su izrazili zbog činjenice da u ovom džematu aktivno djeluje omladinsko udruženje čiji su rezultati rada impresivni ne samo po obimu već i po karakteru druženja i volontiranja. Takav odnos mladih prema vjeri, prema Islamskoj zajednici uveliko je pomogao i Medžlisa IZ Čapljina da večeras na Bivoljem Brdu organizira malonogometni turnir u povodu Lejletu-bdera.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine