digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bedr srebreničko-livanjski

Autor: Ale Kamber Juli 06, 2015 0

Jedna od hutbi koja je u posljednje vrijeme privukla najviše pažnje Livnjaka bila je ona koju je u petak, 03.07.2015, godine u obnovljenoj Ćurčinici održao Edin ef. Alić, mladi imam livanjske Lala pašine džamije na Begluku

Pošto ga je zapalo da predvodi džumu namaz baš uoči obilježavanja Bitke na Bedru, istoj je, kao i Poslaniku Muhamedu s.a.v. posvetio i najviše pažnje tumačeći kako je njegova višestruko malobrojnija vojska pobijedila neprijatelja. Posebno se dojmio dio hutbe u kojoj je s Bitkom na Bedru uporedio Srebrenicu gdje mu je otac, inače Bratunčanin, poginuo braneći Srebrenicu i Podrinje i gdje je i ukopan, dok se Edin, kao malo dijete s majkom i također, maloljetnim bratom i sestrom, u koloni izbjeglica skrasio u tuzlanskoj regiji. Uz isticanje značaja ljubavi prema Allahu dž.š, prema Posljednjem Božjem poslaniku s.a.v,  Bedru i rodnom kraju, ef. Alić je na posebno dirljiv način tumačio i ljubav prema roditeljima najavljujući i mevludske svečanosti u povodi obilježavanja Bitke na Bedru i Noći Kadra.

Ništa manje dojmljiv vaz ef. Alić nije imao ni u „svojoj“ Lala pašinoj džamiji na Begluku, gdje je stalni imam i gdje je nakon jacije i teravih namaza priređena mevludska svečanost u povodu obilježavanja Bitke na Bedru. „Znao sam da će za ovu posebnu svečanost naša džamija biti znatno punija od ostalih naših džamija, ali vas je, hvala Bogu, došlo i više nego se očekivalo čime ste dokazali snagu džemata Begluk-Prikorika i neka vas Uzvišeni Allah dž.š.  nagradi iz svoje milosti, amin“, kazao je između ostalog ef. Alić nakon čega su uslijedili mevludski recitali i učenje Mevluda, uz izvođenje odabranih ilahija hora MIZ Livno.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine