digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija Dedović na iftaru sa privrednicima

Autor: H. Eminović Juli 08, 2015 0

Mostarski muftija Salem ef. Dedović sinoć je u Studentskom hotelu upriličio iftar za privrednike iz Mostara. U kratkom obraćanju muftija im se zahvalio za sve što čine u privatnom i u društvenom sektoru na unaprjeđenju uvjeta životne sredine, što su se uvijek, kada je to bilo potrebno, odazvali na pozive Islamske zajednice

Iskazao je razumijevanje za specifičnosti koje vladaju na tržištu te prisutnim privrednicima čestitao na rezultatima koje postižu. „Ovo je ujedno i otvoreni poziv za još otvoreniju saradnju sa Islamskom zajednicom. A ta saradnja i komunikacija u našem narodu treba biti što komotnija i što prohodnija“, rekao je muftija.

Prokomentirao je poruke mjeseca ramazana među kojima važnu ulogu zauzima  promoviranje kulture zajedništva. „Svjesni smo sudbine koja nam je predodređena na ovom prostoru, a koja nije nimalo lahka. Odgovorni ste za ljude koji su uposleni kod vas. Sve je to lakše podnositi ako taj teret budemo nosili zajedno“, ocijenio je muftija. 

Akcentirao je kako, bez obzira na tržišna nadmetanja i preplitanja, vrijednosti identiteta, kulture i tradicije koji su njegovani u bošnjačkom narodu po svaku cijenu treba očuvati. „Morali bi da imamo uvijek na umu da je naša sudbina ovdje vezana za našu državu Bosnu i Hercegovinu i da u svakom pogledu prosvjećujemo naš narod i u nacionalnom i društvenom i političkom i u kulturnom smislu“, poručio je muftija. 

Muftija je podsjetio i na ulogu Islamske zajednice koja u višestoljetnom kontinuitetu čuva širi skup bitnosti bošnjačkog identiteta, i vjersku prefinjenost i nacionalnu širokogrudnost.  „Važno je da ulažemo i pomažemo one segmente u našem narodu koji će ga podizati i unapređivati. Od vas se očekuje i da prepoznate te vrijednosti. Čini nam  se da će nas vrijeme natjerati da uđemo u još jedu ozbiljniju fazu na tom putu, da živimo jedni za druge i da budemo istinska braća i istinski prijatelji“, poručio je muftija Dedović.

Podsjetio na važnost izvršavanja temeljnih islamskih vrijednosti  koje, kako je rekao, čovjeku opskrbljuju unutrašnji mir. Jedna od tih vrijednosti je i zekat i sadekatu-l-fitr. „Materijalna dobra su važna za naš ovozemaljski život, ali su ona posebno vrijedna onda kada smo to podijelili s drugima. Izdvajanjem zekata mi, zapravo, unapređujemo i oplemenjujemo naš imetak“, podsjetio je muftija Dedović .  Na kraju je pozvao prisutne, da shodno fetvi reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, svoju obavezu zekata izvrše u korist Bejtu-l-mala IZ u BiH.  

  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine