digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Itikaf u Kalesiji

Razmatrajući važnost itikafa Vjersko – prosvjetna služba MIZ Kalesija je za ovaj ramazan odlučila da zvanično odredi mu tekifa za cijelo područje Medžlisa. Aldin ef. Smajiću je dato odobrenje da u džematu Sarači može  vršiti itikaf (ulazak u i tikaf 20. ramazana – Oslobadjanje Mekke),  a džematlije Sarača su zamoljene da ovom imamu hizmete oko iftara i sehura. Sugestije Medžlisa Kalesija  već su prihvatili, jer je spisak dobrovoljnih davalaca iftara mu tekifu  odavno popunjen

 

I tikaf je kontinuirano bdijenje u jednom mjestu nad najvećim vrijednostima islama-Kur anom i Sunnetom. Da bi bili upućeni u kur anske imperative, moramo spoznati sve kur anske nivoe, njegove značenjske dubine i  slojeve. U slojevitosti Kur ana azimušan samo osposobljene egzegete – mufesiri mogu uranjati. Obični svijet koji traga za korisnim znanjem  može ih iščitavati i tako steći mufesirsku deredžu.
 
Naši mu tekifi  sa zgusnutim  ibadetom u itikafima ovog ramazana, hidžretske 1436. godine, u prilici su da kvalitetnije pospreme svoju pobožnost i da svojim i tikafskim gestama kod naših džematlija  podignu obredni nivo do granica potpune uozbiljenosti u ibadetima kao trajnom vezom sa Uzvišenim Rabbom. Za ibadetski  nivo  potreban je samo dobar odgoj  čovjeka i njegova čista i pozitivna duša. Mu tekifi će u itikafima moliti da u vjernika naših stalno bude duša pozitivna, islamski afirmativna, na sunnetskom iskustvu utemeljena.
 
Kur an je istiniti i vjerni prikaz vasione, autentična slika svemira, vjerodostojni  univerzum. Uzimajući iz Kur ana postajemo univerzalno vjerodostojni. Itikafom  tragamo za vjerodostojnošću živog islama.
 
Itikaf se obavlja na način što se zadnjih deset dana šehri  – ramazana provede i neprekidnom ibadetu. Ako ovu dužnost u jednom  naseljenom mjestu obavi samo jedna osoba, onda ta dužnost spada sa ostalih  vjernika.
 
Itikaf  obavljaju osobe dobro upućene u učenje Kur ana azimušan, a usto imaju i lijep ahlak. Tih deset dana šehri – ramazana dobrovoljno “zatvorena” osoba  neprekidno vrši ibadet  i dovi  za blagostanje cijelog jednog kraja.
 
Muhammed, a.s., je sam ibadet obavljao u itikafu, iz čega se da shvatiti koliko je to važna i časna dužnost. Razmatrajući važnost itikafa Vjersko – prosvjetna služba MIZ Kalesija je za ovaj ramazan odlučila da zvanično odredi mu tekifa za cijelo područje Medžlisa. Aldin ef. Smajiću je dato odobrenje da u džematu Sarači može  vršiti itikaf (ulazak u i tikaf 20. ramazana – Oslobadjanje Mekke),  a džematlije Sarača su zamoljene da ovom imamu hizmete oko iftara i sehura. Sugestije Medžlisa Kalesija  već su prihvatili, jer je spisak dobrovoljnih davalaca iftara mu tekifu  odavno popunjen.
 
Aldin ef Smajić u itikafu će manifestovati iskrenost pripadanja islamu i potrudiće se da džematlije odgaja na iskrenosti. Odgajaće  naše duše da bi ostavile bespotreban govor, odgajaće ih na ibadetu (zikr, istigfar) i jačaće svoju i njihovu vezu sa Uzvišenim Allahom. Usto, naći će više vremena za razmišljanje, što je teško imati ga u današnjici kušnje i smutnje. I još će navikavati naše duše na strpljenje i odustajanje od mnogih prohtjeva. On će pojasniti sebi i nama da bez i tikafske duhovne osame i promišljanja o srži kur anskih  značenjskih širina i dubina, nema dobre i iskrene pobožnosti.
 
U i tikafu se boravi s ciljem približavanja Uzviženom Allahu. Medžlis IZ Kalesija želi da ramazanski  i tikaf u džamiji Džemata Sarači  učini Aldin ef. Smajića sretnim, kao i sve vjernike i vjernice u Gornjoj Spreči – Kalesiji.
 
dzematvukovijedonje.org

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine