digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Da li je tradicija itikafa u opasnosti od nestanka?

Autor: E. Subašić Juli 16, 2015 0

"Sve manje brinemo o itikafu", kaže imam Adil-ef. Rudanović iz džemata Trnjak - Donja Mahala u Medžlisu IZ Doboj.

Preporod: Počašćeni ste da nastavite tradiciju itikafa u Doboju. Jeste li sami u itikafu?

Rudanović: Da, u itikafu boravim sam. Što se tiče područja Medžlisa Doboj trenutno se itikaf organizira samo još u Doboj-Istoku. Tradicija itikafa sve se više zapostavlja. Nije samo do efendije u džematu, već ni džemat ne obraća pažnju na ovaj ibadet. Naravno, nema preporuke ni brige o itikafu od Islamske zajednice, odnosno Rijaseta. Da barem neko iz Rijaseta ili muftije sazovu sve muttekife ili ih posjete. Daju se prednosti nekim drugim stvarima, a zaboravlja se ovaj pritvrđeni sunnet. Ipak, to je jedan veliki doprinos kada se uzme deset dana puta 24 sata.Toje 240 sati ibadeta i dova za jedan džemat i grad. Trebamo razmisliti koliko je itikaf danas naše jako oružje. Dova je naše jako oružje.

Itikaf je nekada bio čuvar džemata i grada. Nažalost, ovo više nije ni u opisu posla imama. Itikaf je vrlo odgovorna obaveza i može biti težak, ali trebamo više govoriti i pridavati  mu pažnju. Naprimjer, prosjek mi je da proučim petnaest džuzeva na dan. Ova naša džamija kao i većina imala je itikaf. Plašio sam se da budem ja taj koji će prekinuti itikaf sve dok ima onih koji brinu o itikafu, a zaista ima ljudi koji to još cijene. Mnogi puste suzu kada se na svečan način nakon ikindije s tekbirima džematlija uvodi osoba u itikaf.

Preporod: Medžlis Doboj je jedan od primjera uspješnog rada kako na vjerskom tako na općedruštvenom planu, što se posebno pokazalo za vrijeme poplava i klizišta. 

Rudanović: Za primjer ću navesti saradnju Medžlisa i Merhameta u Doboju, koji veoma dobro sarađuju tako da su za primjer kako pomoći socijalno  ugroženim kategorijama i prevazići tešku ekonomsku situaciju. Tokom katastrofalne poplave u Doboju aktivisti Merhameta su bili mobilni 24 sata. Zajedničkim snagama su nastojali da pomognu svima onima kojima je pomoć potrebna bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost. Tone hrane, higijene, gardarobe i drugih potrebština su pristizale sa svih strana. Merhamet Doboj nema svoje vozilo, ali Medžlis Doboj je prevozio sve što je mogao, zahvaljujući glavnom imamu Bajro-ef. Džafiću i njegovim saradnicima i efendijama, koji ne samo da su prevozili robu nego i pomagali u istovaru. Merhamet Doboj je dobio najveće priznanje tokom poplave kao najaktivnija NVO u manjem entitetu na čelu sa predsjednicom merhameta Faketom Avdić, sekretaricom Mirnesom Bećirodobašić i velikim brojem volontera. Merhamet je također dobio priznanje kao najaktivnija NVO od Koalicije “Tolerantno i pozitivno iz Doboja”. Volonterka Merhameta Amra Mišić je dobila novčanu nagradu kao najaktivnija volonterka zajedno sa 4 volontera u mamnjem entitetu i to novčanu nagradu od 1625KM. Medžlis je uvijek bio otvoren prema svim udruženjima i pojedincima koji su spremni na saradnju i zajedničke projekte. Naravno, to je najznačajnija institucija muslimana, ali i Bošnjaka općenito u Doboju, stoga je svakodnevno i na raspolaganju građanima Doboja, naročito povratnicima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine